ZNAJDŹ PRZEPIS

poniedziałek, 4 marca 2013

Potrawka z Brukselką - Dieta Dukana

Brukselka - zmora dzieciństwa, element kiedyś uważany za niejadalny, smakuje tutaj niesamowicie. Polecam osobom, które nie miały do czynienia z brukselką jak i tym, które nie polubiły, bo warto :)
  • 4 łyżki mielonego mięsa drobiowego
  • 3 pomidory z puszki (Lima - mięsiste, podłużne)
  • 4 łyżki soku pomidorowego z puszki pomidorów
  • 1 kostka rosołowa
  • 1 miseczka mrożonej mieszanki jarzynowej: brukselka, por, marchew, kalafior, fasolka szparagowa
  • do wyboru: ser piórko/sos serowy/ser topiony w plastrach (3 faza)
  • przyprawy: pieprz czarny, czosnek w proszku, suszona natka pietruszki, papryka ostra
  • dodatek:  Chlebki placuszkowe
  1. Pomidory posiekać, mieszankę warzyw można rozmrozić (niekoniecznie).
  2. Mięso, pomidory i sos pomidorowy umieścić w garnku.
  3. Dodać kostkę rosołową i gotować kilka minut, aż mięso zmieni kolor.
  4. Dodać warzywa, gotować bez pokrywy na średnim gazie, aż całość odparuje.
  5. Doprawić.
  6. Jeśli dodajemy ser piórko, należy zetrzeć go na tarce, natomiast ser topiony w plastrach porwać na kawałki. Wybrany ser położyć na gorącą potrawkę. Wybierając sos serowy - polać wierzch potrawki przełożonej na talerze.

2 komentarze:

  1. a czy czasem brukselka nie jest zakazana w 2 fazie?

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie jest :) w książce wyraźnie napisane jest w dozwolonych :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)
Zapraszam również na czat :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...