ZNAJDŹ PRZEPIS

niedziela, 3 marca 2013

Otrębowa Przekąska - Dieta Dukana

Ten otrębowy batonik można zabrać ze sobą do pracy lub do szkoły, uprzednio wystarczy obtoczyć go w mleku w proszku lub kakao (od 2 fazy). Świetnie pasować będzie biała lub ciemna (od 2 fazy) polewa (gęsta). Polecam przygotować go wieczorem, by poleżakował przez noc w lodówce, polewa obeschnie i nie będzie brudzić.
  • 4 łyżki otrębów owsianych
  • 9 łyżek mleka w płynie
  • słodzik do smaku
  • ulubiony aromat np. bananowy (klik)
  • mleko w proszku
  1. Otręby i mleko w płynie umieścić w garnku.
  2. Gotować na małym ogniu do maksymalnego zgęstnienia (mieszać często po dnie).
  3. Gotowe otręby posłodzić do smaku, dodać aromatu, wymieszać.
  4. Do masy dodawać po 1 łyżce mleka w proszku, tak, by można łatwo formować batony (2 sztuki), ilość mleka zależy od stopnia ugotowania otrębów, zazwyczaj potrzeba 2 łyżek.
  5. Batony otoczyć w mleku w proszku, kakao (od 2 fazy) lub polewie.
  6. Przełożyć na talerzyk i schłodzić w lodówce.

8 komentarzy:

  1. nie rozwala się ten batonik?

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają super, jak batonik musli;) znalazłam tego bloga wczoraj i przyznam, że nie potrafię się od niego oderwać a miałam się uczyć na kolokwium. Coś mi się zdaję, że póki nie przeczytam całości nici z mojej nauki;) Same pyszności na tym blogu, hurtem wrzucam w zakładki. Muszę popełnić jakieś większe zakupy i witaj dukanie:)
    Mam małą sugestię choć nie wiem czy jest do wykonania - w wersji do druku mogłoby być podane na którą fazę jest przepis, no chyba że już jest ale w podglądzie nie zauważyłam.
    A poza tym mam nadzieję, że nie kończysz jeszcze swojej diety i będziesz dalej raczyć nas takimi pysznościami
    pozdrawiam serdecznie:*

    OdpowiedzUsuń
  3. Hej:)! Twój blog jest po prostu genialny !!! Mam do Ciebie pytanie- czy jeżeli nie stosuję diety Dukana tylko po prostu zaczęłam dużo ćwiczyć, zdrowiej się odżywiać, jeść regularnie, a coś słodkiego postanowiłam zjeść sobie raz w tygodniu (ale nie za dużo i nie bardzo kaloryczne), to czy taki batonik bądź 3-4 krówki bez cukru i tłuszczu lub kawałek sernika bez sera byłyby według Ciebie odpowiednie?

    OdpowiedzUsuń
  4. zrobiłam ;) bardzo smaczny, choć brakuje mi w nim chrupiącej konsystencji jak w prawdziwych batonikach muesli

    OdpowiedzUsuń
  5. Ah, brak czasu :( już odp. po kolei:
    -Nie rozwali się.
    -Każdy przepis ma podane na którą jest fazę, niestety drukowanie nie obejmuje tego, bo skrypt działa jak chce więc to nei jest ode mnie zależne (podpisy faz są pod spodem, obok guzika drukowania, nazwy autora itd.)
    -Jeśli cwiczysz i zdrowo sie odzywiasz to polecam białka jak najbardziej, bo są potrzebne do życia jak i umilą tobie żywienie, bo białko działa cuda :) powinnaś codziennie wprowadzić białkowe jedzenie, ale krówki rzadziej, a otręby nawet codzień w wersji słodkiej też :)
    -chrupkość to wyzwanie na tej diecie :) ale się udaje :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję bardzo za odpowiedź :)! Za Twoją radą wprowadziłam otręby do mojego codziennego jadłospisu :). Pozdrawiam, Monia

    OdpowiedzUsuń
  7. batonik zrobiony, wyszedł super super super. Mimo, że nie chrupie, to smakuje ekstra. Jak dla mnie - pomysł na 6+ !!! :) Karola

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)
Zapraszam również na czat :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...