Tak przygotowany makaron (kluski) jest świetną bazą do szybkich makaronowych dań z patelni z warzywami lub mięsem.
- kluski: 1 jajko + 1 żółtko, 1 łyżka skrobi ziemniaczanej, szczypta soli
- 50g sera piórko (lub więcej)
- 1 jajko
- przyprawy ziołowe np. włoskie, oregano, bazylia, itp.
- sól, pieprz czarny
- opcjonalnie drobno siekana cebulka
- Zagotować wodę w małym garnku (mniej niż pół garnuszka).
- Wymieszać dokładnie składniki na kluski (makaron).
- Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejszyć ogień by nie bąbelkowała mocno, wlać powoli połowę masy rozlewając ją dookoła i zwiększyć gaz na maks, rozlać resztę. Gotować ok. 2 minuty zbierając kluski z dna (\prostą łopatką).
- Odcedzić na drobnym sicie, przelać wodą.
- Rozgrzać patelnię uprzednio przetartą olejem.
- Jeśli dodajemy cebulę, należy ją przesmażyć.
- Ser zetrzeć na dużych oczkach, przełożyć na patelnię razem z makaronem.
- Prażyć na średnim gazie aż ser trochę się rozpuści.
- Wbić jajko, mieszać aż się zetnie.
- Zdjąć z gazu, doprawić do smaku.
- Podawać z odrobiną koncentratu, ketchupu lub sosu pomidorowego.
skrobia ziemniaczana, tak?
OdpowiedzUsuńMozesz uzyc ziemniaczanej, beda trwalsze, na kukurydzianej moga byc zbyt delikatne i sie rozleciec na patelni. Zaraz dopisze w przepisie, widze ze pominelam :)
OdpowiedzUsuńGdzie można dostać ten żółty ser? Przeglądałam zakładkę "produkty", ale niestety go tam nie znalazlam
OdpowiedzUsuńWitam,
OdpowiedzUsuńwiesz, to pierwszy Twój przepis, który mi nie wyszedł, chodzi konkretnie o kluski. Po wlaniu do wody nie zrobiły mi się kluski, bardziej przypomina mi to budyń, masz pomysł co mogłam zrobić nie tak? Skrobię dodałam ziemniaczaną. Pozdrawiam :) i dziękuję za Twój wkład w nasze odchudzanie :)
Piórko można kupić w realu i innych większch marketach, podobno też w delikatesach.
OdpowiedzUsuńMoże wlałaś za szybko? mieszałaś zanim się ścięło? trudni powiedzieć gdy się nie widzi :(
OdpowiedzUsuńProszę o pomoc już 4 raz robiłam te kluski i nic masa budyniowa wychodzi- co prawda jak się zmiesza z serem to nawet nieźle smakuje, ale :./ Zachowuję prporcje tak jak napisałaś, spiralkę z wody teżrobię, zmiejszam gaz, a czy może jest to wina garnka (robię to w rondelku), moze masz Aniu jakiś pomysł co to moze być?
OdpowiedzUsuńJakiej skrobi użyłaś? dopiero teraz widzę, że nie napisałam jaka powinna być.
UsuńRondelek jest dobry. A masz kuchenkę gazową?
Może słabo sie woda gotuje? Robiłam to dziesiątki razy i zawsze było ok. Tak myślę czy łyżka skrobi była czubata?
PS: Doprecyzowałam trochę przepis. Mam taką myśl jeszcze, że prócz wyżej wymienionych być może mieszasz masę w czasie lub po zagotowaniu? Jeśli nic nie pasuje, to pomiń dodatkowe żółtko.
UsuńW diecie dukana nie można jeść ketchup, bo zawiera cukier. Więc jaki kupujesz???
OdpowiedzUsuńCarlain,
Usuńmożna :) Po odpowiedź odsyłam do Twojego pytania pod przepisem na hotdogi :)