ZNAJDŹ PRZEPIS

wtorek, 30 sierpnia 2011

Chlebki Placuszkowe - Dukan

Na 4 sztuki:
  • 3 łyżki otrębów (2o+1p) NIE mielonych
  • 1 łyżka mleka w proszku
  • 1 łyżka serka homogenizowanego
  • szczypta soli
  • czosnek posiekany lub granulowany
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • 2 jajka
Rozgrzać teflon na maleńkim ogniu, ale duży palnik. Białka ubić, resztę składników wymieszać i dodać do ubitych białek, zmiksować przez kilka sekund.
Nakładać na teflon po 2 łyżki masy, nakryć pokrywą i prażyć do zrumienienia pod pokrywą. Obrócić na drugą stronę i dopiec bez pokrywy.
Chlebki są miękkie, ale fajne w konsystencji. Stworzyłam je jako dodatek do potrawek warzywnych oraz do specjalnej zupy, którą planuję :)

11 komentarzy:

  1. No własnie! Gdzie ta zupa!
    Hehe, nie wiem jakoś wypadła z planów, przy tym wszystkim co mi w głowie siedzi to tylko planuje ją, planuję a i tak coś innego robię, to oczywiście nie może czekać, bo muszę szybko to zrobić ;)
    Ale pamiętam o niej caały czas :)

    OdpowiedzUsuń
  2. czy na dukanie wolno skrobię ziemniaczaną? Wydawało mi się że zawsze jest mowa o mazeinie - skrobii kukurydzianej? to jak to jest?
    czy z tych skladników można zrobić chlebek w mikrofali?

    OdpowiedzUsuń
  3. Można, poczytaj wywiad :)
    Można w mikrofali, ale są też inne chlebki w mikro na blogu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszne!!! dzięki za fajowe przepisy:)

    OdpowiedzUsuń
  5. 3 lata na dukanie , najlepsze placuszki jakie jadlam, tyle wyprobowanych przepisow -ale ten jeden fenomenalny. na slodko z dzemikiem , dobre jako ''chlebek'' -na zimno idealne jako kanapeczki .. dzis natomiast zrobilam ala pizzerinki , dalam dwa zoltka wiecej , pozostalosc po chlebie.. na patelni podprozylam wedline cebulke pieczarki + oregano bazylia chili -dosc konkretnie by czuc bylo posmak wloski ..uprozony i juz chlodny farsz wymieszalam z ciastem na placki , smazenie na teflonie identyczne jak u Ciebie w przepisie ..po odwroceniu placka posypalam odtluszczonym zoltym serem :) polane keczupem mmm-miod w gebie :) naprawde polecam kazdej dukance , co najwazniejsze nie czuc ohydnego ''dietetycznego posmaku -jak to zwykle bywa.. przepis na placki genialny , jutro zamierzam zrobic bardzo ziolowe do kotlecikow mielonych .. dzieki za fajne pomysly :) milego dnia

    OdpowiedzUsuń
  6. 3 lata , poniewaz, nie mam na tyle silnej woli i przerywm diete , wracam ,gdy na nowo nabiore sil do odchudzanka , dlatego trwa to tak dlugo :/ .. tyle ze tym razem obiecalam sobie dotrwac do konca , zobaczymy co czas pokaze .. ( 2 faza caly czas -niestety )

    OdpowiedzUsuń
  7. No tak.. to czasem trudne.
    powodzenia! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. nie martw się, ja za pierwszym razem się zawzięłam, zrzuciłam 12 kilo, aż w końcu miałam dość. Przerwałam, najadłam się porządnie przez pół roku owocków (tak mi brakowało, czasem chipsów i piwka hehe), nieraz słodyczy. Przybyło mi z 3 kilo i teraz znów się zawzięłam i walczę od dwóch tygodni o kolejne kilogramy. Czasem przerwa jest potrzebna, inaczej by się człowiek załamał. Choć z blogiem naszej kochanej Ani o wiele łatwiej:)))) Z nią tyle zrzuciłam:D Także nie dajmy się zwariować, powodzenia:) Karolina

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)
Zapraszam również na czat :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...