ZNAJDŹ PRZEPIS

sobota, 23 marca 2013

Kopytka z Czerwoną Kapustą - Dieta Dukana

Zapewne do klasycznych kopytek z ziemniaków i mąki im ciut daleko, ale razem z kapustą lub co lepsze z sosem typu gulasz smakują świetnie.
  • kapusta czerwona
  • cebula
  • przyprawy typu pieprz czarny, sól
  • kwasek cytrynowy
  • odrobina parafiny lub oleju (dukan zezwala)
  1. Kapustę poszatkować drobno.
  2. Włożyć do garnka, zalać do połowy wodą, lekko osolić.
  3. Gotować na małym ogniu aż zmięknie (nie całkiem).
  4. Odcedzić i ostudzić.
  5. Kapustę zmieszać z odrobiną kwasku (do smaku).
  6. Cebulę posiekać drobno, dodać do kapusty.
  7. Doprawić i polać parafiną lub olejem, wymieszać i odstawić.
  • KOPYTKA:
  • 200g twarogu
  • 2 czubate łyżki skrobi ziemniaczanej
  • niecałe 0,5 łyżeczki soli
  • 1 jajko (nieduże)
  1. Twaróg odcisnąć z wody ręcznikiem bawełnianym.
  2. Wyrobić (klik) na gładko.
  3. Dodać sól i jajko, zagnieść dokładnie.
  4. Dosypać skrobi i wymieszać.
  5. Ręce umyć, uformować wałek z masy, spłaszczyć i pociąć w skok.
  6. Zagotować osoloną wodę w garnku.
  7. Wrzucać na wrzątek kopytka, po zagotowaniu zmniejszyć gaz i gotować góra 2 minuty.
  8. Odcedzić, ostudzić.
  9. Na patelnię nalać 0,5 łyżeczki oleju, rozgrzać.
  10. Smażyć ostudzone kopytka (suchą stroną do dołu) z obu stron.
  11. Podawać z kapustą, sosem lub mięsem.

13 komentarzy:

  1. Twoje przepisy sa boskie:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. fajnie, zapomniałam o takich kluskach! :) ja lubię takie kopytka na słodko, polewam śmietaną z cukrem, wiec na Dukanie jogurtem ze slodzikiem :)
    dzięki Kotku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne :) Ja jadłam na słono mąż na słodko z jogurtem! W obu wersjach rewelacja :)))) Pychotka !!!
    Edyta

    OdpowiedzUsuń
  4. skrobia ziemniaczana na dukanie???

    OdpowiedzUsuń
  5. Tak, a nie wiesz o tym?
    Jeśli nie, to zapraszam do zakładek, gdzie znajdziesz skan wywiadu, w którym dukan mówi, że skrobia może być ziemniaczana :)

    OdpowiedzUsuń
  6. W sumie po moich bojach w kuchni wyszło mi ciasto na kluski lane, ale też się ugotowało i dało obsmażyć więc ok :)
    a wyszło pysznie... tylko że ja na słodko jednak wolę...
    kapucha za to idealna do pieczonego kurczaka z musztardą :)
    a ogólnie to gdyby nie Twój blog to bym chyba już zrezygnowała dawno z diety
    Dziękuję za inspirację :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobiłam i wyszły znakomite! Coś poszło nie tak, nie wiem może za słabo odcisnęłam twaróg i musiałam dodać 4 łyżki skrobi. Trudno podzieli się na dwa dni. W smaku super! żałuję, że dopiero teraz weszły do mojego menu!
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziękuję Ci za ten wspaniały przepis :) Za pierwszym razem wyszła mi totalna klucha, ale nie poddałam się :) Dziś zajadałam kopytka z proto-gulaszem z kurczaka :D Wyśmienite! Pozdrawiam serdecznie! Ola

    OdpowiedzUsuń
  9. albo miałam za duze jajko albo nie wiem musialam dac wiecej skrobi i wyszla jedna guma wyrzucilam wszystko po ugotowaniu nie do zjedzenia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kopytka są lekko żelowe, ale czy gumowate? Może używając innego twarogu powinna być inna proporcja skrobi i rzeczywiście za dużo. Szkoda.
      Jeśli spróbujesz jeszcze raz to zmień proporcję :) i napisz jakiego twarogu użyłaś :)

      Usuń
  10. Kopytka może nie są jakoś specjalnie kruche, ale są pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wspaniały przepis, jedna uwaga - oleju parafinowego absolutnie nie wolno smażyć ani piec. Można go jeść jedynie na zimno w przypadku zaparć itp.,

    OdpowiedzUsuń
  12. tylko że to nie są kopytka, a leniwe... kopytka są z ziemniaków, a leniwe właśnie z sera...
    w końcu odnalazłam po długiej przerwie mojego ulubionego bloga :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)
Zapraszam również na czat :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...