ZNAJDŹ PRZEPIS

czwartek, 8 listopada 2012

Sernik Śmietankowo-Truskawkowy z Jagodami Goji - Dukan

Bardzo serowy i kremowy sernik. Mocno wilgotny, lekki. Jagody nadają ciekawego smaku, lekko kwaskowego. Sernik po upieczeniu powinien mieć lekko złotą skórkę, która jest miękka i delikatna.
Pysznie smakuje z gorzką czarną herbatą.
  • 500g serka wiejskiego
  • 200g twarogu w kostce
  • 5x150g serka homogenizowanego (całość 750g)
  • 0,5 łyżeczki aromatu truskawkowego (klik)
  • opcjonalnie odrobina barwnika czerwonego (klik)
  • 10 łyżek słodzika w proszku (0,5 łyżeczki słodzika odpowiada 1 łyżeczce cukru)
  • 5 jajek
  • 2 budynie śmietankowe (2x40g)
  • 3 małe garście jagód goji
  1. Piekarnik rozgrzać do 175*
  2. Blachę prostokątną o wymiarach dna 38x24 wyłożyć papierem (tylko spód, bez boków).
  3. Wszystkie sery zmielić blenderem.
  4. Dodać aromat, barwnik i słodzik.
  5. Rozmieszać trzepaczką rózgową lekko, nie ubijając masy, absolutnie nie napowietrzyć.
  6. Wbić jaja, rozmieszać trzepaczką (pamiętając, o delikatnym mieszaniu, by nie wtłoczyć powietrza).
  7. Dodać budynie oraz 2 garście jagód.
  8. Wymieszać.
  9. Przelać na blachę.
  10. Posypać resztą jagód.
  11. Masę wstawić do pieca na 2 poziom od dołu (piekarnik standardowo ma 5 poziomów, położyć 1 poziom niżej pod środkiem).
  12. Piec 1 godzinę (nie otwierając piekarnika).
  13. Po upieczeniu zostawić sernik w zamkniętym piecu na 10 minut.
  14. Wyjąć, ostudzić.
  15. Schładzać przez 12 godzin w lodówce.
*Sernik zawiera 4 łyżki skrobi, więc zawiera 4 porcje.
Wartość białkowa całego sernika to +- 190g białka.

3 komentarze:

  1. takiego przepisu na sernik od dawna szukałam!
    Daria

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha :)
    Jagody zamiast rodzynek. Mniam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Z rodzinkami bym nie zrobiła :) bo nie lubię :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)
Zapraszam również na czat :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...