Pysznie smakuje z gorzką czarną herbatą.
- 500g serka wiejskiego
- 200g twarogu w kostce
- 5x150g serka homogenizowanego (całość 750g)
- 0,5 łyżeczki aromatu truskawkowego (klik)
- opcjonalnie odrobina barwnika czerwonego (klik)
- 10 łyżek słodzika w proszku (0,5 łyżeczki słodzika odpowiada 1 łyżeczce cukru)
- 5 jajek
- 2 budynie śmietankowe (2x40g)
- 3 małe garście jagód goji
- Piekarnik rozgrzać do 175*
- Blachę prostokątną o wymiarach dna 38x24 wyłożyć papierem (tylko spód, bez boków).
- Wszystkie sery zmielić blenderem.
- Dodać aromat, barwnik i słodzik.
- Rozmieszać trzepaczką rózgową lekko, nie ubijając masy, absolutnie nie napowietrzyć.
- Wbić jaja, rozmieszać trzepaczką (pamiętając, o delikatnym mieszaniu, by nie wtłoczyć powietrza).
- Dodać budynie oraz 2 garście jagód.
- Wymieszać.
- Przelać na blachę.
- Posypać resztą jagód.
- Masę wstawić do pieca na 2 poziom od dołu (piekarnik standardowo ma 5 poziomów, położyć 1 poziom niżej pod środkiem).
- Piec 1 godzinę (nie otwierając piekarnika).
- Po upieczeniu zostawić sernik w zamkniętym piecu na 10 minut.
- Wyjąć, ostudzić.
- Schładzać przez 12 godzin w lodówce.
Wartość białkowa całego sernika to +- 190g białka.
takiego przepisu na sernik od dawna szukałam!
OdpowiedzUsuńDaria
Pycha :)
OdpowiedzUsuńJagody zamiast rodzynek. Mniam.
Z rodzinkami bym nie zrobiła :) bo nie lubię :)
OdpowiedzUsuń