- 2 łyżki otrębówowsianych
- 1 łyżka otrębów pszennych
- 8 pokruszonych tabletek słodziku
- 2 łyżki mleka w proszku
- 1 czubata łyżeczka kakao
- szczypta aromatu czekoladowego (klik)
- szczypta aromatu piernikowego (klik)
- 150g serka wiejskiego
- 1 jajko
- masa twarogowa (czapeczka):
- plaster twarogu (60g lub więcej)
- mleko
- słodzik do smaku
- szczypta aromatu piernikowego (klik)
- Składniki na placuszki dodać do siebie w podanej kolejności.
- Wymieszać dokładnie.
- Rozgrzać patelnię na średnio małym gazie, uprzednio przetrzeć olejem.
- Nałożyć na patelnię małe porcje masy.
- Cierpliwie prażyć, aż będzie można obrócić na drugą stronę.
- W międzyczasie utrzeć składniki na masę twarogową, dodając tyle mleka, by masa była lejąca (użyłam ćwierć szklanki mleka na 60g twarogu).
- Po obróceniu placuszków na druga stronę i uprażeniu ich, jeśli to możliwe pozostawić je na patelni do całkowitego ostudzenia, lub ostudzić na kratce.
- Na gotowe placuszki nakładać masę twarogowo-piernikową.
Wartość białkowa dania to +- 33g białka.
Aniu one wyglądają jakby była w nich żurawina albo inne coś, czy to tylko nierozpuszczone kakao?
OdpowiedzUsuńRozpuszczone kakao jest, mieszałam dokładnie :)
OdpowiedzUsuńMoże przyczepiło się do serka wiejskiego i jak sie rozpuszczał to tak zrobił?
Ale uroczo wyszło :)