ZNAJDŹ PRZEPIS

poniedziałek, 12 listopada 2012

Placuszki Piernikowe z Twarogową Czapeczką - Dukan

Proste placuszki ze świątecznym posmakiem. Koniecznie z twarogiem doprawionym smakiem piernika, który nadaje im właściwy smak.
  1. Składniki na placuszki dodać do siebie w podanej kolejności.
  2. Wymieszać dokładnie.
  3. Rozgrzać patelnię na średnio małym gazie, uprzednio przetrzeć olejem.
  4. Nałożyć na patelnię małe porcje masy.
  5. Cierpliwie prażyć, aż będzie można obrócić na drugą stronę.
  6. W międzyczasie utrzeć składniki na masę twarogową, dodając tyle mleka, by masa była lejąca (użyłam ćwierć szklanki mleka na 60g twarogu).
  7. Po obróceniu placuszków na druga stronę i uprażeniu ich, jeśli to możliwe pozostawić je na patelni do całkowitego ostudzenia, lub ostudzić na kratce.
  8. Na gotowe placuszki nakładać masę twarogowo-piernikową.
*Placuszki muszą być ostudzone, gorące mają miękką i luźną konsystencję, a ostudzone i odparowane są bardziej suche i sztywne.
Wartość białkowa dania to +- 33g białka.

2 komentarze:

  1. Aniu one wyglądają jakby była w nich żurawina albo inne coś, czy to tylko nierozpuszczone kakao?

    OdpowiedzUsuń
  2. Rozpuszczone kakao jest, mieszałam dokładnie :)
    Może przyczepiło się do serka wiejskiego i jak sie rozpuszczał to tak zrobił?
    Ale uroczo wyszło :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)
Zapraszam również na czat :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...