ZNAJDŹ PRZEPIS

sobota, 10 listopada 2012

Faszerowana Pierś Kurczaka Pieczona w Szynce - Dukan

Niezwykle soczyste mięso, skryte pod pysznie upieczoną szynką z fantastycznym serowo-warzywnym farszem - to dość skromne określenia na to danie, które niezwykle pięknie się prezentuje.
Piersi kurczaka należą do dość suchych mięs, które łatwo zepsuć (wysuszyć). Zwinięcie w kawałki chudej szynki wieprzowej nie tylko nadaje ciekawego smaku i wyglądu, ale głównie chroni mięso przed wysuszeniem.
Danie zdecydowanie dla 2 osób.
Danie jest w wykonani bardzo proste, a zwłaszcza bardzo szybkie (jedynie opis szczegółowy)
  • pojedyncza pierś kurczaka o wadze 350g
  • 60g sera piórko (klik) - zetrzeć na dużych oczkach
  • 2 garście pokrojonych pieczarek
  • pół malutkiej papryki - pociętej w małe paski
  • pół malutkiej cebuli - posiekanej
  • sól
  • pieprz czarny
  • zioła prowansalskie
  • plastry chudej szynki wieprzowej (okrągłe plastry przekrojone na pół)
  • marynata:
  • 1 łyżka musztardy stołowej
  • 0,5 łyżeczki pasty chilli (mniej, gdy nie lubimy zbyt ostro, może być proszkowana chilli lub siekana marynowana papryka ostra)
  • 0,5 łyżeczki suszonej natki pietruszki
  • przyprawa do kurczaka
  1. Pieczarki i cebulę usmażyć na patelni.
  2. Ostudzić, doprawić odrobiną soli, pieprzu czarnego i ziół prowansalskich.
  3. Dodać do farszu ser oraz paprykę.
  4. Wymieszać dokładnie.
  5. Połączyć składniki na marynatę i odstawić.
  6. Pierś naciąć głęboko do środka w pionie, tworząc kieszonkę na farsz, którą można poszerzyć lekko w bok, by łatwo włożyć farsz (ważne jest, by nie przeciąć piersi, by farsz nie wyszedł bokiem).
  7. Umieścić farsz we wnętrzu.
  8. Otwór spiąć wykałaczką.
  9. Pierś otoczyć w marynacie.
  10. Odstawić na minimum 2 godziny.
  11. Piekarnik rozgrzać do 180*
  12. Pierś owinąć plastrami szynki.
  13. Posmarować pozostałością marynaty.
  14. Piec 20-25 minut, aż szynka będzie zrumieniona.
  15. Podawać samą lub z gotowaną marchwią.
*Wartość białkowa faszerowanej piersi to +- 95g białka.
Świetnie smakuje drugiego dnia, po podgrzaniu kilka minut w piecu.

11 komentarzy:

  1. wizualnie wygląda to powalająco !!
    koniecznie do wypróbowania w tygodniu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na zdjęciu jest w przecięciu na skos, cudnie wygląda gdy jest w całości, ze zrumienioną jak chips szynką i tak super pozwijaną :)
    Polecam, zwłaszcza ze względu na ser w nadzieniu :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Aż mi ślinka pociekła! W związku z tym, że aktualnie jestem na P, a wiedziałam, że nie wytrzymam do PW ;) nie dodałam papryki i muszę powiedzieć, że mimo to jest pyszna, ale oryginalną wersję również wypróbuję. Kolejny świetny przepis! Dzięki Aniu!
    Karolina

    OdpowiedzUsuń
  4. Karolina,
    prosze bardzo :D
    to jest tak pyszne, że grzech sie nie dzielić :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Aniu a co to jest za ser piórko?

    OdpowiedzUsuń
  6. Ser piórko jest serem niskotłuszczowym, ma tylko 3%tłuszczu :) i dużo białka.
    Więcej o nim znajdziesz w zakłądce dukan wazne :)
    u siebie kupuję w realu.
    ale podobno maja w Delimie, dziewczyny kupują też w Polo markecie

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję za ten przepis robiłam w weekend dla calej Rodzinki, mimo, że tylko ja i Mąż jesteśmy na Dukanie:) Pyszne wyszły!

    OdpowiedzUsuń
  8. super! :) zawsze bardzo mnie cieszy, gdy smakuje :) nie tylko dietującym.
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Niestety miałam tylko wędlinę drobiową, ale i tak wyszło wyśmienicie :) W sumie dawno kurczaka nie jadłam, teraz mnie naszło, więc moje szczęście, że wrzuciłaś coś nowego kurczakowego :D Pychota, polecam! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Z piersi nieczęsto coś robię, bo jest po prostu sucha i niezbyt smaczna w porównaniu do innych części typu udko, ćwiartka (filet z udka) i tak myślałam i myślałam w co to by zawinąć i ta-da :D
    Wyszło tak jak chciałam :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyyyyyyyyyyyyychota. Dawno nie jadłam an tej diecie nic tak smacznego.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)
Zapraszam również na czat :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...