Niezwykle soczyste mięso, skryte pod pysznie upieczoną szynką z fantastycznym serowo-warzywnym farszem - to dość skromne określenia na to danie, które niezwykle pięknie się prezentuje.
Piersi kurczaka należą do dość suchych mięs, które łatwo zepsuć (wysuszyć). Zwinięcie w kawałki chudej szynki wieprzowej nie tylko nadaje ciekawego smaku i wyglądu, ale głównie chroni mięso przed wysuszeniem.
Danie zdecydowanie dla 2 osób.
Danie jest w wykonani bardzo proste, a zwłaszcza bardzo szybkie (jedynie opis szczegółowy)
- pojedyncza pierś kurczaka o wadze 350g
- 60g sera piórko (klik) - zetrzeć na dużych oczkach
- 2 garście pokrojonych pieczarek
- pół malutkiej papryki - pociętej w małe paski
- pół malutkiej cebuli - posiekanej
- sól
- pieprz czarny
- zioła prowansalskie
- plastry chudej szynki wieprzowej (okrągłe plastry przekrojone na pół)
- marynata:
- 1 łyżka musztardy stołowej
- 0,5 łyżeczki pasty chilli (mniej, gdy nie lubimy zbyt ostro, może być proszkowana chilli lub siekana marynowana papryka ostra)
- 0,5 łyżeczki suszonej natki pietruszki
- przyprawa do kurczaka
- Pieczarki i cebulę usmażyć na patelni.
- Ostudzić, doprawić odrobiną soli, pieprzu czarnego i ziół prowansalskich.
- Dodać do farszu ser oraz paprykę.
- Wymieszać dokładnie.
- Połączyć składniki na marynatę i odstawić.
- Pierś naciąć głęboko do środka w pionie, tworząc kieszonkę na farsz, którą można poszerzyć lekko w bok, by łatwo włożyć farsz (ważne jest, by nie przeciąć piersi, by farsz nie wyszedł bokiem).
- Umieścić farsz we wnętrzu.
- Otwór spiąć wykałaczką.
- Pierś otoczyć w marynacie.
- Odstawić na minimum 2 godziny.
- Piekarnik rozgrzać do 180*
- Pierś owinąć plastrami szynki.
- Posmarować pozostałością marynaty.
- Piec 20-25 minut, aż szynka będzie zrumieniona.
- Podawać samą lub z gotowaną marchwią.
Świetnie smakuje drugiego dnia, po podgrzaniu kilka minut w piecu.
wizualnie wygląda to powalająco !!
OdpowiedzUsuńkoniecznie do wypróbowania w tygodniu :)
Na zdjęciu jest w przecięciu na skos, cudnie wygląda gdy jest w całości, ze zrumienioną jak chips szynką i tak super pozwijaną :)
OdpowiedzUsuńPolecam, zwłaszcza ze względu na ser w nadzieniu :D
Aż mi ślinka pociekła! W związku z tym, że aktualnie jestem na P, a wiedziałam, że nie wytrzymam do PW ;) nie dodałam papryki i muszę powiedzieć, że mimo to jest pyszna, ale oryginalną wersję również wypróbuję. Kolejny świetny przepis! Dzięki Aniu!
OdpowiedzUsuńKarolina
Karolina,
OdpowiedzUsuńprosze bardzo :D
to jest tak pyszne, że grzech sie nie dzielić :)
Aniu a co to jest za ser piórko?
OdpowiedzUsuńSer piórko jest serem niskotłuszczowym, ma tylko 3%tłuszczu :) i dużo białka.
OdpowiedzUsuńWięcej o nim znajdziesz w zakłądce dukan wazne :)
u siebie kupuję w realu.
ale podobno maja w Delimie, dziewczyny kupują też w Polo markecie
Dziękuję za ten przepis robiłam w weekend dla calej Rodzinki, mimo, że tylko ja i Mąż jesteśmy na Dukanie:) Pyszne wyszły!
OdpowiedzUsuńsuper! :) zawsze bardzo mnie cieszy, gdy smakuje :) nie tylko dietującym.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Niestety miałam tylko wędlinę drobiową, ale i tak wyszło wyśmienicie :) W sumie dawno kurczaka nie jadłam, teraz mnie naszło, więc moje szczęście, że wrzuciłaś coś nowego kurczakowego :D Pychota, polecam! :)
OdpowiedzUsuńZ piersi nieczęsto coś robię, bo jest po prostu sucha i niezbyt smaczna w porównaniu do innych części typu udko, ćwiartka (filet z udka) i tak myślałam i myślałam w co to by zawinąć i ta-da :D
OdpowiedzUsuńWyszło tak jak chciałam :D
Pyyyyyyyyyyyyychota. Dawno nie jadłam an tej diecie nic tak smacznego.
OdpowiedzUsuńRobiłam to wczoraj i było świetne :D Dużymi literami napiszę BYŁO, bo przyjaciółka też się tym zachwycała i nic nie zostało :D
OdpowiedzUsuń