ZNAJDŹ PRZEPIS

sobota, 29 września 2012

Zupa Jarzynowa - Dukan

Jarzynowa była zmorą mojego dzieciństwa :) Poczułam nieodpartą chęć na nią, więc do dzieła!
Do zupy można dodać na koniec jajko, chrzan, a wcześniej inne warzywa które mamy i by pasowały.
  • 1,5litra wody
  • 3 kostki do zup (każda na 0,5 litra)
  • 300-350g kalafiora (podzielonego na małe różyczki)
  • 1 mała miseczka pokrojonej marchwi 
  • 2 garście fasoli szparagowej (użyłam żółtej, ale nie pasuje więc polecam zieloną)
  • odrobina pokrojonej cebuli
  • gruby plaster selera (pokrojony w kostkę)
  • kawałek pokrojonej pietruszki
  • serek wiejski do zabielenia (kilka łyżek, można dodać więcej)
  • pieprz czarny
  • opcjonalnie dodatkowe warzywa
  1. Wodę zagotować.
  2. Rozpuścić kostki w gotującej wodzie.
  3. Dodać pokrojone warzywa.
  4. Gotować aż zmiękną (czas zależy od wielkości, średnio 20 minut).
  5. Zabielić serkiem wiejski (może być sama śmietanka) i doprawić pieprzem. 

4 komentarze:

  1. Jarzynowa to zmora także i mojego dzieciństwa, głównie za sprawą brukselki, dorzucanej do mrożonek. Do dizś nie znoszę tego warzywa :X

    OdpowiedzUsuń
  2. Hmm.. brukselki nie pamiętam, ale kiedyś sama sobie robiłam brukselkę, nie pamiętam z czym i okazała się smaczna :) tylko z czym to było? chyba z sosem pomidorowym zrobiłam?

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale przeciez na Dukanie nie wolno fasolki szparagowej. Mozną ja zjesc w III fazie jako produkt skrobiowy (2x w tygodniu).

    OdpowiedzUsuń
  4. ee... coś ci się pokręciło :)fasolka szparagowa to NIE fasola :)
    Do książki marsz! :) i patrzaj na tabele, że w każdej(?) jest fasolka szparagowa od 2 fazy :P

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)
Zapraszam również na czat :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...