ZNAJDŹ PRZEPIS

piątek, 28 września 2012

Zupa Ogórkowa - Dukan

Ogórkowa, zawsze kojarzy się z przyjemną kwasowością, z dodatkiem serka nabiera całkiem innego smaku.
Zupa będzie pyszniejsza, jeśli ugotujemy ją na mięsie z kurczaka :)
  • 500ml wody
  • 2 łyżki suszonej włoszczyzny lub mała marchew starta na dużych oczkach i starty kawałek pietruszki
  • 2-3 duże ogórki kiszone starte na dużych oczkach
  • 1 kostka rosołowa
  • serek wiejski (łyżka lub dwie do zabielenia)
  • pieprz czarny
  • opcjonalnie: 2 kulki ziela i 1 liść laurowy
  1. Zagotować wodę (z opcjonalnymi przyprawami jeśli używamy).
  2. We wrzącej wodzie rozpuścić kostkę.
  3. Dodać warzywa (bez ogórków).
  4. Ugotować aż zmiękną.
  5. Dodać ogórki,zagotować.
  6. Zabielić serkiem i doprawić pieprzem czarnym. 
*Moje ogórki były słabo ukwaszone, jeśli używacie równie słabo ukwaszonych ogórków, możecie dodać wody ze słoika z ogórkami. Jeśli są z domowego słoika, to zapewne jest tam i czosnek, który również można dać :)

4 komentarze:

  1. pyszna! najlepsza! dziękuję za przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna, zjadłam całą co chyba nie jest duzym grzechem? ;>

    OdpowiedzUsuń
  3. zamiast serka, mozna dodać mleko 0%?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mleko odpada :) serek wiejski w zupie rozpuszcza się w połowie więc zagęszcza zupę i nadaje jej specyficznego posmaku.

      Usuń

Dziękuję za komentarz :)
Zapraszam również na czat :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...