ZNAJDŹ PRZEPIS

piątek, 28 września 2012

Biszkopt Czekoladowy - Dukan

Przepis na średnią tortownicę ok. 20cm. Mój biszkopt miał zabawne wybrzuszenia, ponieważ ustawiony był centralnie pod grzałką :)
Polecam wyłożyć tylko dno tortownicy, gdy brzegi są zagięte od papieru robią się zagięcia jak na zdjęciu (brzeg).
Można wyciąć pasek z papieru i przystawić dookoła brzegu wewnątrz tortownicy.
  1. Piekarnik rozgrzać do 175*-180*.
  2. Tortownicę wyłożyć krążkiem papieru (tylko dno) a brzegi dobrze natłuścić.
  3. Żółtka oddzielić od białek.
  4. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno!
  5. Na koniec wmiksować słodzik i pudding (do wymieszania dokładnego).
  6. Dodać żółtka i chwilę zmiksować aż się połączy masa.
  7. Przelać od razu do tortownicy i wstawić do nagrzanego pieca.
  8. Masa NIE może stać i czekać, bo piana opadnie.
  9. Piec średnio 20 minut (czas zależy od pieca, sprawdzić patyczkiem, czy jest suche w środku).
  10. Wyjąć z formy, potrzymać trochę na kratce w wyłączonym i uchylonym piecu.
  11. Obrócić do góry spodem i zdjąć papier. 

21 komentarzy:

  1. W moim mieście nie ma lidla :( I tak dumam, skoro w składzie jest skrobia kukurydziana, to chyba mogę użyć własnie jej, plus kakao, hm? Tylko ile mniej więcej łyżek jej użyć? Bo biszkopt wygląda cudnie, a mi się chyba przyda coś słodkiego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Owszem mieszanka kakao, skrobi ziemniaczanej plus aromat czekoladowy :)
    1 opakowanie puddingu czoko to 2 czubate łychy, więc daj takią czubatą skrobi + 1 płaską a do tego płaską kakao?
    Myślę, że taka proporcja będzie oki :)
    Tylko na małą foremkę, moja nie pamiętam dokładnie, ale chyba 20 miała? czy 20,5? oj nie wiem teraz, a nie mam w domku, żeby zmierzyć wnętrze :(

    OdpowiedzUsuń
  3. skrobia ziemniaczana do pieczenia nie koniecznie jest dobrym pomysłem... próbowałam ;/ dużo lepiej spisuje się ta kukurydziana. Zdaje się też że budyń dr. Oetker (czy jak to tam się pisze) jest na bazie kukurydzianej właśnie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pomyłka słowna :) z rozpędu zamiast kuk. napisałam ziemn. :)
    Ale Katka o tym zapewne wie :)
    A budyń musi mieć tutaj tylko kukurydzianą w składzie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Hehe, tak, nawet nie zauważyłam pomyłki :) Spoko, użyłam kukurydzianej i wyszło idealnie, więc oczywiście polecam :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Bo wiesz, co tygryski lubią najbardziej(kukurydzianą do biszkoptów).
    :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mozna to jesc na P+W?
    Pozdrawiam uwielbiam Twoje przepisy:P

    OdpowiedzUsuń
  8. Jasne :) Jeśli można na 2P to na 2PW tym bardziej :D

    OdpowiedzUsuń
  9. A gdzie masz te informacje ze na P mozna? bo jak patrze na przepisy to wlasnie szukam i nie widze gdzie to jest napisane

    OdpowiedzUsuń
  10. Pod przepisem, jeśli pytasz o to, gdzie jest napisane 2P :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Aniu, czy budyń czekoladowy zamiast puddingu się nadaje? Kakao też mi się skończyło i jest tylko budyń :/

    OdpowiedzUsuń
  12. Oj, nie wiem czy już nie zrobiłas czasem, ale budyń jest na ziemniaczanej, a to troche utrudnia utrzymanie biszkoptu, może wyjśc lub opaść, wszystko zależy od biszkoptowego widzimisie, bo kukurydziana ścina masę a ziemniaczana uelastycznia więc trudno powiedzieć, może dłużej by go podpiec?
    napisz jak wyszło jeśli robiłaś :D

    OdpowiedzUsuń
  13. właśnie sie piecze :) ale oczywiście zapomniałam o czymś :P nie mialam puddingu czekoladowego, wiec dalam ten jasny, no i do tego miało byc kakao...zapomniałam :(
    ale za to aromt smietankowy i maślany i cudowny zapach na cały dom!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. idealnie! a jakie żółciutkie! część robiłam dla mego lubego, więc wrzuciłam truskawki i cynamon- wyglądał pięknie! oczywiście już go nie ma! aha- zrobiłam w formie na keks :)

      Usuń
    2. a truskawek z cynamonem nigdy nie łączyłam.. hmm... dziwnie to trochę brzmi.. ale może byc ciekawe.

      Usuń
  14. pięknie wygląda! a ile tego można zjeść?? bo ja chyba bym od razu cały wciągnęła :P

    OdpowiedzUsuń
  15. Połowę ;) 1 cały pudding, to 2 porcje.

    OdpowiedzUsuń
  16. Biszkopt mi nie wyrósł i był za mało słodki, ale to kwestia pokombinowania z proporcjami. Oblany polewą kakaowo-wiśniową stanowił najpyszniejszego łakocia;) jakiego jadłam od przeszło 2 miesięcy. Szkoda, że trzeba go podzielić:) Gratuluję talentu!

    OdpowiedzUsuń
  17. masz najlepsze biszkopty mhmmm wlasnie robie czasem tu zagladam pomimo za na dukanie juz nie jestem pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)
Zapraszam również na czat :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...