ZNAJDŹ PRZEPIS

sobota, 8 września 2012

Jajka w Kwaśnym Sosie Koperkowym - Dukan

Szybkie danie, na które potrzebujemy kilkanaście minut (tyle co ugotować jajka).
Sos wyszedł kwaśnawy, przez co idealnie skomponował się z jajkami, które tego kwasku wręcz wymagały.
  • 2-3 jajka 
  • 5 łyżek gęstego jogurtu (użyłam Toli z biedronki) 
  • 2 łyżki posiekanego kopru 
  • 2 ząbki czosnku (posiekać drobno) 
  • sól, pieprz czarny 
  • szczypta chilli 
  • 1 czubata łyżeczka skrobi kukurydzianej
  1. Jajka ugotować na twardo (średnio 10-12 minut od włożenia do wody).
  2. W tym czasie:
  3. Roztrzepać w garnuszku pozostałe składniki.
  4. Podgrzewać na średnim gazie aż wszystko zgęstnieje.
  5. Jajka obrać i pokroić według uznania.
  6. Polać sosem.
*Smakowało mi najbardziej, gdy sos był ostudzony a jajka gorące, ale ciepły będzie równie smaczny.

6 komentarzy:

  1. Ten sos to mistrzostwo świata :)

    OdpowiedzUsuń
  2. będę robić na kolację..
    wygląda pysznie , mam nadzieję , żę podobnie smakuje
    :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj, taki tam sosik :)

    A jak tam kolacyjka?

    OdpowiedzUsuń
  4. :( jajka zjedzone , sosik nie w moim smaku :(
    ale BISZKOPCIKI z PATELNI -cos niesamowitego.. ja fakt faktem dalam lyzeczke cukru , slodzikiem sie nie truje , jedna lyzeczka cukru brazowego nie zaszkodzi , a biszkopty pierwsza klasa , fakt ze opadly i bardziej plackowo wygladaly , Ale naprawde sa przepyszne.. na pewno beda robione stosunkowo czesto :) dziekuje
    jutro losos z przepisu ''fladra z patelni '' , dobranoc , dzieki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A jaki miałaś jogurt?
    Szkoda, że ci nie przypasował, mnie i Krzyśkowi smakował bardzo :)
    Wiem, że każdy ma swoje smaki, dlatego prowadzenie bloga i tworzenie przepisów dla tysięcy ludzi jest ogromnie trudne, toć każdy lubi co innego, jedni jedzą coś na słodko, gdy inni się tylko krzywią na takie połączenie :)
    Gdybym robiła tylko dla siebie wszystko tutaj, to w każdym przepisie było by głównie chilli i papryka ostra marynowana :) więc piekielnie ostre smaki :)
    Ale nie mogę tak robić, bo kto to zje? garstka ludzi, którzy też lubią ostro hehe :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)
Zapraszam również na czat :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...