ZNAJDŹ PRZEPIS

piątek, 11 lutego 2011

Owsianka Cynamonowo-Waniliowa - Dukan

  • 2 łyżki otrąb owsianych
  • mleko
  • cynamon
  • aromat waniliowy
  • słodzik
Mleko zagrzać, dodać otręby i słodzik oraz aromat. Przelać do miseczki i posypać cynamonem. :)


Można użyć innych aromatów i dodać żurawinę. 
Będzie wtedy owsianka bananowa, waniliowa, arakowa, kokosowa, nugatowa, i inne smaki :) jakie mamy

18 komentarzy:

  1. Polecam dodać do owsianki roztrzepane jajko, sprawia, że owsianka jest bardziej gęsta i sycąca. Poza jajkiem dodaję też łyżkę serka homo, nadaje kremowej konsystencji. PYCHA! :) Pozdrawiam:) Zosia

    OdpowiedzUsuń
  2. Może się komuś przyda ta rada :) Ja surowych ani zaparzanych jajek nie jadam, więc nie skorzystam, ale to z serkiem homo ciekawe, tak jak do monte dodaje serek :) Choć owsiankę najbardziej lubię taką rzadką :) Albo dodaję mniej mleka i gotuje minutę i jest gęsta od otrębów :) Uwielbiam z żurawiną najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja wręcz przeciwnie - uwielbiam gęstą owsiankę, taką, żeby łyżka w niej sztywno stała :) a żurawiną nigdy nie pogardzę! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A widzisz, ile ludzi tyle pomysłów i gustów :)
    Żurawina to najlepsza rzecz na dukanie i pomyśleć, że nie lubiłam suszonych owoców nigdy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Prawda, ile osób, tyle różnych smaków:) Ja suszone owoce bardzo lubię i lubiłam zawsze, szkoda, że na daktyle sobie nie można pozwolić na dukanie:C no, ale jeszcze troszeczkę, III faza pozwala już poszaleć trochę:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Daktyle? To coś jak figi?
    Na dukanie można żurawinę i dziką różę w proszku :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Robiłam tak jak ty tylko dodatkowo wrzucilam trochę sera białego... wyszło bardzo smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  8. daktyle to takie słodkie owoce:) a gdzie Dukan pisze, że żurawinka dozwolona? nigdzie się z tym nie spotkałam wcześniej. Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zosiu Dukan w książkach ma (nie pamietam które) przepisy na potrawy z żurawiną :) już od II faz :) Czytałam wszystkie 3 książki a ostatnią nawet dostałam od brata :)

    OdpowiedzUsuń
  10. A ten biały ser to się rozmieszał? taki w kostce on był grudkowaty? bo mnie to by bardziej gładki twarożek termizowany pasował :)

    OdpowiedzUsuń
  11. uwielbiam owsiankę to moje śniadaniena weekendy :)

    OdpowiedzUsuń
  12. ja owsiankę robie z twarogiem, na słodko. miksuję go na gładko z dodatkiem jogurtu w malakserze, dosypuję rozgniecione słodziki i kilka kropel aromatu. mieszam i zalewam zagotowanymi w mleku otrębami. każdy dzień zaczynam porankiem z taką właśnie owsianką. pychota! i muszę dodać, że jestem pod wrażeniem twoich przepisów, brawo:) pozdrawiam, ala ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Alu dziękuję za miłe słowa :)
    Jak widać ile ludzi, tyle pomysłów na owsiankę :)
    Mam nadzieję, że pomimo codziennej owsianki skorzystasz z moich otrębowych przepisów :)
    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ania mama Kubusia9 kwietnia 2011 14:08

    Smakowita!

    OdpowiedzUsuń
  15. A ile żurawiny można zjeść dziennie? Wiecie może?

    OdpowiedzUsuń
  16. hmm.. 1 łyżeczka? nie pamiętam już, bo i tak jem rzadko :) a jak już to nie patrzę ile zjadłam bo i tak to nie robi mi róznicy wagowej :)
    Bo żurawina zrdowa i potrzebna na nerki jest więc traktują ją wtedy jak lek :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ta owsianka to moja ulubiona! Powiedzcie mi tylko proszę czy takie napęczniałe otręby (zanim znajdą się w moim żołądku) mają takie same właściwości jak otręby, które dopiero nasiąkają w przewodzie pokaromowym? Bo mam wrażanie, że gubią one swoje właściwości:(

    OdpowiedzUsuń
  18. właściwości tak, jedyna róznica to to, że nienasiąknięte zbirają wodę z żołądka i tam dają uczucie głodu, bo pęcznieją w środku więc uczucie sytości ejst dłuższe :)
    Wlaściwosci to to co dana rzecz ma, jedynie przez zmielenie ich mozna to popsuć, bo sa zbyt drobne :) i nie mają przyczepności,

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)
Zapraszam również na czat :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...