ZNAJDŹ PRZEPIS

poniedziałek, 1 sierpnia 2011

Tarta sernikowa Jagodowo-Śliwkowa - Dukan

  • CIASTO:
  • 250g twarogu (odcisnąć z wody ręcznikiem)
  • słodzik 10-13 tabletek (do smaku)
  • 3 łyżki otrębów NIE mielonych (2o+1p) użyłam 6 łyżek, ale ciasto było za twarde
  • 1 jajko
Piekarnik rozgrzać do 175* formę do tarty (moja 28cm silikonowa) w zależności od materiału (jeśli nie silikonowa) wysmarować lekko lub wyłożyć papierem. Jeśli nie mamy takiej formy, można użyć tortownicy, ale twaróg zmniejszyć do 200g.
Odciśnięty twaróg wymieszać z resztą składników, odstawić na kilka chwil.
Wyklepać formę ciastem podnosząc brzegi do góry.
Piec 10 minut. Po czym wlać poniższą masę.
  • MASA SEROWA:
  • 250g twarogu w kostce
  • 300g serka homo
  • słodzik (użyłam 20 tabletek, ale to było za mało po upieczeniu więc mocno posłodzić)
  • 4 jajka
  • 1 budyń waniliowy (40g, na ziemniaczanej skrobi)
  • aromat śliwkowy (kilka kropel do smaku)
  • aromat jagodowy (1/3 łyżeczki)
  • barwnik fioletowy (na czubek łyżeczki)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • polewa czekoladowo-orzechowa
 Twaróg zmielić 3 razy (polecam zaopatrzyć się w praskę do ziemniaków ręczną, jest szybko i wygodniej, na raz wchodzi 1 kostka twarogu), przełożyć do miski, dodać serek homo, zmiksować.
Dosłodzić mocno, dodać aromaty do smaku. 
Zmiksować krótko, dodać jajka i budyń i proszek do pieczenia. Po zmiksowaniu dosypać odrobinę barwnika i miksować aż ściemnieje (NIE dodawać pochopnie, bo kolor właściwy jest dopiero po kilku chwilach miksowania).
Masę wlać na podpieczone ciasto. 
Piec 30 minut, po wyłączeniu zostawić na czas przygotowania polewy w piekarniku.
Polać polewą (najlepiej dużo) i włożyć jeszcze na chwilę do pieca, by zastygła.
Tartę po wyjęciu z formy i ostudzeniu włożyć do lodówki na dłużej niż 4 godziny, najlepiej na noc.

12 komentarzy:

  1. Rewelacyjna tarta:)Jako, ze nie mam zadnych barwnikow, a aromaty tylko na bazie oleju, ktorych gama smakowa jest dosc ograniczona, zrobilam tarte o smaku pomaranczowym...w smaku przypomina taka sklepowa drozdzowke z serem, ale o niebo lepsza:) Dziekuje za przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smak można zawsze zmieniać według posiadanego asortymentu :)
    Mnie marzyła się właśnie fioletowa, jagodowa, bo ciągle teraz o jagodach trajkoczą :)
    Ale pomarańczowe też fajna, super, że ci smakowało :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Hej Aniu, nie mam serka homo... jak podwoje ilosc twrogu to bedzie ok? czy dodac np jogurt? czy po prostu nie dodawac nic i zrobic tej masy serowej mniej?

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak podwoisz twaróg to będzie bardziej zbite.
    Możesz spróbować z jogurtem i koniecznie daj znać :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Och, same problemy z tym ciachem :) Po pierwsze nie udalo mi sie podniesc bokow, bo papier w tortownicy na to nie pozwolil, masa serowa wyszla bardzo rzadka( zamiast jogurtu dodalam serek Philadelfia 180g) i jak ja wlalam na podpieczony spod, to ten spod zniknal. Wlasnie skonsumowalam kawalek. po nocy w lodowce wszystko ladnie sie ulezalo i jest w smaku dobre, bardzo zbite, ale wyglad - 1/10 :) Musze zinwestowac w jeszcze jedna forme do ciast chiba ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Szkoda.. mnie z silikonowej fajnie wyskoczyło :)
    Serek pewnie wodnisty bardzie był?

    OdpowiedzUsuń
  7. No wlasnie widze na zdjeciu ze Ci fajnie wyszlo z formy :) Twoja tarta wyglada pieknie, moja wygladala jak sernik na tartowym spodzie ;) A twarog tak, sama woda :) Lekki 0% z Piatnicy czy jakos tak. Syf! Ogolnie kupuje w kostce, ale nie bylo innego akurat :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Tarta zrobiona, smaczna, pięknie wyskoczyła z silikonowej foremki.
    Kolejny wypróbowany przepis.
    Dziękuję
    Renata

    OdpowiedzUsuń
  9. Silikonowe formy są świetne :)
    Fajnie, że smakowało :)
    pozdrawiam :D

    OdpowiedzUsuń
  10. w wersji truskawkowo-poziomkowej. bardzo dobra :)

    OdpowiedzUsuń
  11. ja właśnie piekę w wersji cytrynowej, a do spodu dodałam maślany aromat :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Tarta wyszła przepyszna! Dziś również piekę - tak samo - dodałam aromat cytrynowy. A potem na wierzch polewa kakaowa! Aniu jesteś genialna!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)
Zapraszam również na czat :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...