wtorek, 9 sierpnia 2011

Potrawka warzywno-mięsna - Dukan

Potrawkę możemy wykonać z dowolnych warzyw, takich które lubimy lub aktualnie posiadamy.
Nadaje się jako samodzielne danie, jako dodatek do innych dań, lub baza do warzywnej jajecznicy, itp.
Można ominąć część mięsną, gdy używamy ją jako dodatek do mięs :)
Proporcje są dowolne:
  • mięso mielone (ugotowane)
  • parówka/kiełbaska drobiowa
  • cebula (pokrojona w w paski)
  • kapusta słodka (poszatkowana)
  • fasolka szparagowa zielona (pokrojona drobniej)
  • papryka czerwona (pokrojona dowolnie)
  • ser (starkowany na dużych oczkach)
  • koncentrat pomidorowy/sos
  • przyprawy (np: pieprz, bazylia, oregano, chilli, czosnek, itp)
Cebulę udusić lekko na odrobinie wody, stopniowo dodawać najpierw mięsa później warzywa w podanej kolejności. Dusić wszystko do miękkości kapusty.
Dodać ser, rozpuścić lekko i na koniec wmieszać koncentrat pomidorowy.

2 komentarze:

  1. nie robilam tego jeszcze ale juz wiem ze nie dalabym do tego cebuli tej bialej czy brazowej niewiem jak ona sie zwie,niecierpie ani gotowanej ani duszonej,ma straszny smak za to cebula czerwona jest idealna do takich rzeczy,kiedys kupowalam wlasnie mieszkanki warzywne stir fry do woka i bylam tam cebula czerwona nooo mega jest,na poczatku wycagalam bo to cebula ble ble a raz sprobowalam i zmienilam zdanie

    OdpowiedzUsuń
  2. Cebula biała albo żółta :) uwielbiam cebule wszystkie - czerwone, żółte, białe, czosnkowe :)
    Wiesz, że ja zawsze sugeruję smak i skład :) więc możesz tam włożyc co tylko chcesz :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)
Zapraszam również na czat :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...