Zupa powinna leżakować przez noc w lodówce. Choć świeża jest również smaczna, dopiero następnego dnia smaki są bardzo wyraziste.
- 3 cebule
- 3 pieczarki (świeże, jasne - by zupa była jasna)
- 1 łyżka oliwy z oliwek (dukan zezwala na 1 łyżeczkę oliwy w ciągu dnia)
- mały kawałek korzenia pietruszki
- 3 szklanki wody
- przyprawa do zup
- kilka plastrów chudej szynki wieprzowej (najlepiej o wędzonym smaku)
- 2-3 łyżki jogurtu (użyłam greckiego light z Zott)
- pieprz czarny
- suszona natka pietruszki
- ser piórko (zetrzeć na tarce)
- Cebule i pieczarki pokroić w kostkę. Zrumienić na patelni na łyżce oliwy (mały gaz).
- Pietruszkę obrać, pokroić w kostkę, włożyć do garnka. Dodać usmażoną cebulę z pieczarkami. Zalać wodą, dodać przyprawy do zup. Gotować do miękkości.
- Szynkę posiekać drobno, uprażyć na patelni po smażeniu cebuli. Odstawić.
- Ugotowaną zupę ostudzić lekko. Zmiksować na gładko blenderem, dodać rozrobiony z zupą jogurt i zmiksować.
- Zupę doprawić, dodać szynkę.
- Odstawić na noc do lodówki, by smaki przeszły sobą.
- Do miseczek nalać gorący krem, posypać serem. Podawać samodzielnie lub z pieczywem.
Co to jest ser piórko?
OdpowiedzUsuńJest to ser o wysokiej zawartości białka i wapnia przy zawartości tłuszczu 3%. Jest to jedyny ser w polsce z tak niską zawartościa tłuszczu, która idealnie wpasowuje sie w diete dukana, gdze nabiał spozywa sie do 5% tłuszczu,
Usuń