Zapiekanka jest dość szybka w wykonaniu, jedynie opis szczegółowy. Porcja na 2 osoby/dni.
- niecałe 200g piersi kurczaka (użyłam 190g)
- sos sojowy
- makaron: 2 żółtka (rozmiar jajka M), 2 czubate łyżki skrobi, szczypta soli, ok. 1/4 łyżeczki białka
- czosnek staropolski (gotowa mieszanka czosnku i ziół)
- papryka słodka + ostra
- 3-5 łyżki serka wiejskiego
- średnia kostka serka piórko (zetrzeć na tarce na dużych oczkach)
- Pierś pokroić w drobną kostkę, zalać 3-4 łyżkami sosu sojowego, wymieszać. Odstawić do lodówki.
- Przygotować makaron - do miseczki z żółtkami dodać skrobię i sól. Mieszać łyżką ucierając aż masa się połączy. Wyjąć na blat i wyrabiać rękoma aż masa będzie gładka i jednolita. Dodać odrobinę białka i ponownie wyrobić. Rozwałkować bardzo cienko między foliami (podzieliłam masę na 2 części, można użyć maszynki do makaronu), pociąć na paski 0,5cm, zawiesić na brzegu miseczki, by lekko obeschły. Zagotować osoloną wodę, dodać makaron, zmniejszyć gaz i gotować minutę. Odcedzić.
- Piekarnik rozgrzać do 200-220*, przygotować małą formę do zapiekania (użyłam 2 porcelanowych do mini tart i 1 małej prostokątnej).
- Mięso z kurczaka przełożyć do większej miski, dodać przyprawy, wymieszać, dodać ostudzony makaron (paski pociąć na długość 5-6cm) i serek wiejski.
- Przełożyć całość do formy, posypać grubą warstwą sera.
- Zapiekankę wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 20-25 minut (w międzyczasie może pojawić się woda, którą odlałam).
- Podawać na ciepło.
pytalam gdzie kupic ser piorko, ale nie widze tego posta...
OdpowiedzUsuńmoże nie opublikowałaś go? ser piórko u mnie jest wyłącznie w realu, ale dziewczyny pisza, że jest tez w tesco i almie.. trzeba poszukać i popytać.
Usuńzapiekanka rewelacja!!!
OdpowiedzUsuńMożna to danie jeść w fazie 1?
OdpowiedzUsuńKażdy przepis jest podpisany na którą jest fazę. Ten akurat na 2p i 2pw z racji skrobi, której w uderzeniówce się nie spożywa.
Usuń