Przepis na 3 porcelanowe mini formy do tart
- 2 jajka
- 2 czubate łyżki jogurtu greckiego light (użyłam Zott)
- 100g łososia wędzonego (rozdrobnić)
- 1 łyżka kopru (posiekanego drobno)
- 1 czubata łyżka drobno posiekanej papryki czerwonej
- 3 łyżki startego sera piórko
- sól, pieprz czarny, chilli w młynku
- Piekarnik rozgrzać do 180*. Przygotować 3 porcelanowe formy do mini tart.
- Jajka roztrzepać z jogurtem, dodać resztę składników. Wymieszać dokładnie.
- Masę przelać do foremek. Piec ok.20-30 minut do zrumienienia.
- Podawać samodzielnie lub z pieczywem.
idealnie! akurat mam brzuszki wędzone i nie mialam pomyslu co z nich zrobić, teraz juz wiem, co zjem na kolacje :)
OdpowiedzUsuńIii..?
UsuńJak dobrze że dziś trafiłam na twój blog, bo właśnie przeszłam na dietę! :P pozdrawiam gorąco
OdpowiedzUsuńpowodzenia i miłego dietowania :)
UsuńA używasz łososia wędzonego na ciepło czy zimo - tego w cienkich plastrach? I do omleta jaki idzie? Ja lubie w każdej postaci ale tak pytam, bo wolę wiedzieć...
OdpowiedzUsuń??? Po prostu kupiłam łososia, mój był akurat opisany jako sałatkowy :)
UsuńOk, sałatkowy to przeważnie wędzony na zimno. Albo w cieniutkich plastrach. Takie co są w Biedro albo Lidlu w całych kawałkach z pieprzem lub koprem to wędzone na ciepło. Chociaż je się też na zimno ;o)) Brzmi jak zwykle smakowicie, muszę się mini foremek dorobić.
OdpowiedzUsuńOki, to już wiem ;) Mini foremki są super, bo szybko, ładnie się piecze i od razu są podzielone porcje :) ale można wykorzystać większe formy lub jedną średnią czy dużą (nie wiem jak z rozmiarami, moje mini mają 12cm średnicy).
UsuńLosos wędzony na ciepło czy na zimno?
OdpowiedzUsuń