ZNAJDŹ PRZEPIS

niedziela, 2 czerwca 2013

Mus z Buraka - Dieta Dukana

Podawać do pieczywa jako pastę na ciepło lub na zimno (polecam ciepły mus), jako dodatek do mięs, wędlin lub jajek lub dodatek do dania obiadowego.
  • 1duży burak (lub 2 małe)
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 1-1,5 łyżeczki oliwy (dukan zezwala jednorazowo 1 łyżeczkę)
  • przyprawy: sól, pieprz czarny, natka pietruszki
  • odrobina kwasku cytrynowego lub sok z cytryny
  • słodzik w proszku do smaku (mniej niż 1 łyżeczka)
  • 3 łyżeczki jogurtu greckiego light (użyłam firmy Zott)
  • szczypior do posypania
  1. Buraka umyć dokładnie (wyszorować), przełożyć do garnka, zalać wodą. Gotować 25 minut. Wyłączyć gaz, pozostawić buraka na noc w wodzie w garnku.
  2. Czosnek rozgnieść, pokroić drobno, zalać połową oliwy, odstawić na noc.
  3. Cebulę pokroić drobno, zalać resztą oliwy, odstawić na noc.
  4. Następnego dnia - buraka obrać, pokroić drobno. W wysokim naczyniu zmiksować blenderem na gładko (jeśli będzie zbyt wodnisty - odparować w garnku lub na patelni).
  5. Czosnek zrumienić na patelni, dodać razem z cebulą (surową) do buraka.
  6. Przyprawić, dodać jogurt i wymieszać, całość przełożyć do miseczki, posypać szczypiorem..

6 komentarzy:

  1. Z jakim pieczywem jadasz tego buraczka? Jestes na drugiej fazie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agra,
      ja mam tą przyjemność pieczywka na 3 fazie :) a to wyżej to niemieckie pieczywko wysoko błonnikowe (z kauflandu)

      Usuń
    2. Ale z każdym będzie smaczne, np. z bułką z patelni lub pieczywkiem na bazie twarogu, co by białka dodać.. a gdyby dołoży plasterek szynki o wędzonym smaku to już poezja :)

      Usuń
  2. Przepis mi się podoba jak diabli: w końcu mam jakieś smarowidło do chleba nie będące pochodną twarożku :)

    P.S zlokalizowałem pastę chilli tego następnego dnia po zapytaniu
    P.S2 napisałem ten komentarz po tym jak odzyskałem oddech XD'''

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo ile można twarożkiem przekładać :)
      Nie wiem czy jesteś pasjonatem ostrości jak ja, ale z czasem próg ostrości wzrasta.. ja jestem na takim poziomie, że tylko sos z papryczek habanero mnie rusza :) (w składzie dodatkowo ocet, cytryna i przyprawy) (skala ostrości 10/10).

      Usuń
    2. PS: jaką i gdzie pastę chilli dostałeś? :)

      Usuń

Dziękuję za komentarz :)
Zapraszam również na czat :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...