ZNAJDŹ PRZEPIS

niedziela, 16 czerwca 2013

Gołąbki Wegetariańskie z Pieczarkami - Dieta Dukana

Alternatywa dla mięsnych gołąbków. Zapraszam na gołąbki z nadzieniem i sosem pieczarkowym. Polecam z pieczywem.
  • 1 malutka główka kapusty
  • 500g pieczarek
  • 2 cebule
  • 2 łyżeczki oliwy (dukan zezwala na 1 łyżeczkę w ciągu dnia)
  • przecier pomidorowy
  • sól, pieprz czarny
  • zioła prowansalskie
  • 1 surowe jajko
  1. Z kapusty wyciąć głąb. Obgotowywać  w wodzie na małym ogniu aż liście zmiękną i odejdą od kapusty. Ostudzić liście na sicie. Odciąć twarde nerwy.
  2. Cebule posiekać, zrumienić na oliwie, odstawić.
  3. Pieczarki posiekać drobno, udusić z odrobiną soli (ok. 0,5 łyżeczki) na patelni po cebuli. Nie odparowywać - pozostały sok użyć do sosu.
  4. Pieczarki zmieszać z cebulą, ostudzić, doprawić przyprawami, dodać niedużą ilość przecieru, wbić jajko, wymieszać dokładnie.
  5. Dno niedużego garnka wyłożyć najmniejszymi liśćmi kapusty (zapobiega to przypalaniu się gołąbków).
  6. Na liście na gołąbki nałożyć po 1 łyżce farszu, zawinąć w kopertę, układać ciasno w garnku zawinięciem do dołu. Gołąbki przykryć do 3/4 wysokości wodą, posolić.
  7. Gotować 20-30 minut na najmniejszym ogniu (od zagotowania), aż liście kapusty zmiękną.
  8. W międzyczasie przygotować sos - do soku z pieczarek dodać szczyptę ziół prowansalskich, odrobinę przecieru, rozmieszać, zagotować (ewentualnie doprawić solą, pieprzem), dodać 0,5 łyżeczki skrobi kukurydzianej rozpuszczonej w odrobinie wody, wlać mieszając i zagotować. Jeśli sosu jest zbyt mało lub jest zbyt gęsty - dolać trochę wody z gotowania gołąbków.

8 komentarzy:

  1. Gdybym była na Dukanie ozłociłabym Cię:)
    Nie jestem, ale chętnie korzystam z ciekawych i okrojonych ze zbędnych kalorii przepisów.
    Dziękuję, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa :) goszcze tu wiele osób, które nie są na diecie, bo moje przepisy nadają się dla każdego i na różne inne diety też :)
      pozdrawiam

      Usuń
  2. Czy do farszu mozna dodac mieso mielone wolowe lub z indyka na fazie warzywno- bialkowej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne! Moje gołąbki są bez mięsa, bo z gołąbków wyjadałam tylko kapustę :) to pewnie przez ryż, za którym nie przepadam :) Co nie znaczy, że nie można mięsa dodać :) Pamiętaj, by przyprawić mięso, czas gotowania będzie dłuższy, myślę, że 40 minut?.

      Usuń
  3. masakra, jesteś CUDOWNAAAAA!!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. jakie mięso można dodać żeby było dietetycznie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Każde dozwolone w diecie :) Grunt to smak, nie wiem jakie mięso lubisz z dozwolonych?

      Usuń

Dziękuję za komentarz :)
Zapraszam również na czat :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...