ZNAJDŹ PRZEPIS

poniedziałek, 19 listopada 2012

Buraki Tarte do Słoików - Dukan

Buraki w diecie Dukana są nieczęstym gościem (dozwolone od 2 fazy, w małych, jednorazowych ilościach).
Pysznie smakują jako dodatek do obiadów lub baza do zup.
Przedstawiam ekonomiczną wersję przygotowania buraków do pasteryzowania w słoikach.
  • buraki
  • kwasek cytrynowy
  1. Buraki zalać wodą.
  2. Zagotować.
  3. Gotować 15 minut.
  4. Wyłączyć gaz.
  5. Pozostawić buraki w garnku z wodą na noc.
  6. Następnego dnia odlać wodę.
  7. Zdjąć skórę z buraków (sama wyskoczy).
  8. Buraki zetrzeć na tarce na najmniejszych oczkach lub zmielić na drobno w maszynie (użyć najdrobniejszej szatkownicy lub zwykłej części do mielenia).
  9. Doprawić kwaskiem cytrynowym.
  10. Przełożyć buraki do słoików.
  11. Pasteryzować 10-15 minut.
*Buraki mocno brudzą, zalecam użycie rękawic, by nie przebarwić dłoni.
Można przygotować również porcje jednorazowe do obiadu.

4 komentarze:

  1. anno, czytasz w moich myslach... bylam dzisiaj u rodzicow w spizarni po soczek i dzemik dla synusia i wlasnie widzialam tam buraczki... tak sie zastanawialam jakby je tutaj na dukanie zrobic... wchodze na facebook'a siedze 5min i co sie pojawia?? twoj post o buraczkach!!!!!!! ;D heh heheh normalnie z nieba mi spadlas... :) po raz kolejny :)

    sandra

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam buraczki. Najlepsze na świecie robi moja babcia - mogłabym jeść kilogramami, nie jako dodatek, ale same :D Beata

    OdpowiedzUsuń
  3. Kocham buraki :)
    Kiedyś miałam taką fazę na nie, że przez miesiąc musiałam codziennie jeść.
    Pewnie jakiś brak witamin mnie dopadł. Potem jakoś mi przeszło ;P

    To skoro już coś o burakach to może jakieś ciacho z burakiem? Takie a'la Murzynek :D
    Skoro robi się też z cukinią i marchewką to takie też by wyszło. Niedietetyczne są pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  4. Sandra,
    to zaskakujące :) lubię takie sytuacje jak ta :) super sprawa :)

    Beata,
    pewnie nie moge konkurować z buraczkami twojej babci :) ale licze, że będą równie smaczna, bo te, które robię wyjadam prosto ze słoika, bez doprawiania, choc z cebulką i dodatkami są jeszcze pyszniejsze.

    Lili,
    buraczki są super, do wszystkiego, na kanapki, do obiadu, do zupy :)
    A wiesz, że już dawno myślałam o takim buraczanym czymś na słodko? z różyczkami z buraków, bo kiedyś suszyłam płatki z buraków, żeby sprawdzić, czy da radę z nich różyczki zrobić :)
    Ale qrde ja to zawsze mam co innego w głowie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)
Zapraszam również na czat :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...