ZNAJDŹ PRZEPIS

sobota, 7 lipca 2012

Sos Cebulowo Serowy - Dukan

Sos jest gęsty, porcja nie jest zbyt duża, więc nadaje się również jako dodatek na dni białkowe (ale nie cały na raz).
Do cebuli potrzebne jest to, co zostaje na patelni po mięsie, jest to mieszanka wody, tłuszczu i przypraw, która świetnie ułatwia przygotowanie warzyw, zwłaszcza cebuli (Dukan pisał, że warzywa można przygotować właśnie na sokach z mięsa), zazwyczaj wystarczy niewielka ilość.
Sos cebulowy przygotowywałam do schabowych z udek (klik), ale równie dobrze pasować będzie do różnych chlebków :)
  • 50g serka wiejskiego
  • 2-3 łyżki wody lub mleka
  • szczypta skrobi kukurydzianej
  • 1 mała cebula
  • ok. 2-3 łyżek soków z mięsa (mieszanki wody z tłuszczem po duszeniu/smażeniu kurczaka)
  • ulubione przyprawy: sól, pieprz, coś ostrego :), oregano lub przyprawa do pizzy, może być i czosnek w proszku lub szczypior
  1. Cebulę posiekać dość drobno.
  2. Na patelni rozgrzać soki z mięsa.
  3. Usmażyć cebulę najpierw pod pokrywą, na koniec odparować.
  4. W małym garnuszku wymieszać serek wiejski z wodą.
  5. Zagrzać, by się rozpuścił na mniejszym gazie, mieszając aż zgęstnieje trochę.
  6. Dodać cebulę, szczyptę skrobi kukurydzianej.
  7. Wymieszać, zagotować i doprawić.
*Ewentualnie gdyby sos wydawał się np. mdławy, można dodać odrobinę koncentratu pomidorowego.

1 komentarz:

  1. witam! czy nie można jeść cebuli na dniach białkowych? nawet jako dodatek np do tostów?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)
Zapraszam również na czat :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...