Do cebuli potrzebne jest to, co zostaje na patelni po mięsie, jest to mieszanka wody, tłuszczu i przypraw, która świetnie ułatwia przygotowanie warzyw, zwłaszcza cebuli (Dukan pisał, że warzywa można przygotować właśnie na sokach z mięsa), zazwyczaj wystarczy niewielka ilość.
Sos cebulowy przygotowywałam do schabowych z udek (klik), ale równie dobrze pasować będzie do różnych chlebków :)
- 50g serka wiejskiego
- 2-3 łyżki wody lub mleka
- szczypta skrobi kukurydzianej
- 1 mała cebula
- ok. 2-3 łyżek soków z mięsa (mieszanki wody z tłuszczem po duszeniu/smażeniu kurczaka)
- ulubione przyprawy: sól, pieprz, coś ostrego :), oregano lub przyprawa do pizzy, może być i czosnek w proszku lub szczypior
- Cebulę posiekać dość drobno.
- Na patelni rozgrzać soki z mięsa.
- Usmażyć cebulę najpierw pod pokrywą, na koniec odparować.
- W małym garnuszku wymieszać serek wiejski z wodą.
- Zagrzać, by się rozpuścił na mniejszym gazie, mieszając aż zgęstnieje trochę.
- Dodać cebulę, szczyptę skrobi kukurydzianej.
- Wymieszać, zagotować i doprawić.
witam! czy nie można jeść cebuli na dniach białkowych? nawet jako dodatek np do tostów?
OdpowiedzUsuń