Fantastyczny omlet na niedzielne śniadanie! Omlet smażony tylko z jednej strony posiada niesamowicie inny smak. Wierzch przypomina mocniej ścięte jajko na miękko, co nadaje mu kremowej konsystencji.
- grzyby leśne suszone (mogą być też świeże)
- 3 jajka
- 3 łyżki mleka
- sól, pieprz
- suszona natka pietruszki
- czosnek w proszku
- Do małego garnka nalać niewielką ilość wody.
- Grzyby pokroić.
- Wrzucić na gotującą wodę.
- Gotować ok. 15-20 minut na maleńkim ogniu (pod przykrywką).
- Jajka wbić do miski, dodać mleko i przyprawy.
- Roztrzepać dokładnie, ale niezbyt długo.
- Grzyby abo przełożyć z wodą na patelnię i odparować lub wyjąć z wody, a wodę pozostawić np. do sosu lub zupy.
- Na odparowane grzyby wlać masę jajeczną.
- Nakryć pokrywą, prażyć na średnio-małym ogniu aż wierzch zacznie się ścinać.
- Pod koniec zdjąć pokrywę (smażyć TYLKO z jednej strony).
- Zsunąć omlet na talerz.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz :)
Zapraszam również na czat :)