ZNAJDŹ PRZEPIS

poniedziałek, 23 lipca 2012

Omlet z Grzybami - Dukan

Fantastyczny omlet na niedzielne śniadanie! Omlet smażony tylko z jednej strony posiada niesamowicie inny smak. Wierzch przypomina mocniej ścięte jajko na miękko, co nadaje mu kremowej konsystencji.
    • grzyby leśne suszone (mogą być też świeże)
    • 3 jajka
    • 3 łyżki mleka
    • sól, pieprz
    • suszona natka pietruszki
    • czosnek w proszku
    1. Do małego garnka nalać niewielką ilość wody.
    2. Grzyby pokroić.
    3. Wrzucić na gotującą wodę.
    4. Gotować ok. 15-20 minut na maleńkim ogniu (pod przykrywką).
    5. Jajka wbić do miski, dodać mleko i przyprawy.
    6. Roztrzepać dokładnie, ale niezbyt długo.
    7. Grzyby abo przełożyć z wodą na patelnię i odparować lub wyjąć z wody, a wodę pozostawić np. do sosu lub zupy.
    8. Na odparowane grzyby wlać masę jajeczną.
    9. Nakryć pokrywą, prażyć na średnio-małym ogniu aż wierzch zacznie się ścinać.
    10. Pod koniec zdjąć pokrywę (smażyć TYLKO z jednej strony).
    11. Zsunąć omlet na talerz.

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz

    Dziękuję za komentarz :)
    Zapraszam również na czat :)

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...