- 1 litr wody
- 2 kulki ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- 2 kostki rosołowe
- marchew pokrojona w kostkę
- szczaw świeży posiekany lub ze słoika
- pieprz czarny
- 4 jajka surowe
- 1 łyżka serka president czosnkowego lub serek wiejski/jogurt/serek homo + odrobina czosnku
W zupie tej pokażę Wam patent na
ekonomiczne ugotowanie jajek do zupy :)
- Zagotować wodę z zielem i liściem.
- Na gotującą wodę wrzucić kostki rosołowe i marchew.
- Gotować ok. 20 minut (do czasu aż marchew zmięknie).
- Wrzucić szczaw i pieprz.
- Od zagotowania gotować 3 minuty.
- W tym czasie wbić do kubeczka jajka (uważać, by nie rozlały się).
- Gdy szczaw będzie już ugotowany, zahartować łyżkę serka i wlać, zamieszać.
- Zwiększyć gaz i na bulgoczącą wodę wlać jajka.
- Wyłączyć gaz i pozostawić pod przykryciem na 10 minut (jajka będą w środku trochę lejące, po 15 minutach powinny być ścięte, zależy od wielkości)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz :)
Zapraszam również na czat :)