Kapusta włoska jest dość specyficzna w smaku, możliwe, że nie każdy przepada za jej smakiem i konsystencją, ponieważ jest dość twardawa. W porównaniu do słodkiej kapusty nie rozpada się, nie jest taka krucha, ale ma ciekawy smak.
- kapusta włoska (kilka liści)
- marchew
- wędlina z indyka lub mięso (filet)
- garść kostki sojowej
- koncentrat pomidorowy
- oregano
- pasta chilli lub w proszku (ewentualnie świeża)
- sól
- opcjonalnie twaróg w kostce
- Liście kapusty porwać na małe kawałki.
- Marchew i wędlinę (lub mięso) pokroić w średnią kostkę.
- Rozrzucić i przemieszać w parowniku (mój jest bambusowy) kapustę, marchew i mięso.
- Parować 20 minut.
- W międzyczasie chwilę zagotować kostkę sojową, by zmiękła (może być w rosołku lub osolonej wodzie). Osączyć.
- Koncentrat wymieszać z przyprawami (wedle smaku można dodać inny zestaw smakowy).
- Uparowane warzywa z mięsem oprószyć lekko solą, polać doprawionym koncentratem, posypać kostką sojową oraz pokruszonym twarogiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz :)
Zapraszam również na czat :)