ZNAJDŹ PRZEPIS

czwartek, 5 lipca 2012

Soja w Sosie Pomidorowo Warzywnym - Dukan

Soja świetnie komponuje się z Puree z Selera.
W tym przepisie gotuję soję ciut dłużej, by była przyjemniejsza do chrupania :) Aczkolwiek czas może być standardowy.
  • 50g suchego ziarna soi (namoczyć w 5 jednostkach wody przez 12 godzin)
  • 500ml wody
  • 1 kostka warzywna lub rosołowa
  • 3 łyżki dużego suszu warzywnego (Włoszczyzna Suszona np. firmy Knorr)
  • koncentrat pomidorowy
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej (raczej płaskie)
  • pieprz czarny
  1. Zagotować wodę.
  2. Przepłukać namoczoną soję.
  3. Wrzucić na gotującą się wodę soję, gotować BEZ pokrywy 10 minut (od ponownego zagotowania oczywiście).
  4. Po tym czasie nakryć pokrywą, zmniejszyć gaz do minimum!
  5. Gotować ok. 1,5 godziny LUB 1,2 godziny.
  6. Po tym czasie dolać ok. 400ml wody.
  7. Na wrzącą dodać kostkę i susz.
  8. Gotować 10 minut.
  9. Doprawić dość mocno koncentratem.
  10. Rozmieszać najpierw 1 łyżkę skrobi z pieprzem czarnym i odrobiną wody. 
  11. Wlać i zagotować mieszając. 
  12. Jeśli masa będzie za rzadka, rozmieszać z wodą drugą łyżkę skrobi i po wlaniu zagotować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz :)
Zapraszam również na czat :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...