W tym przepisie gotuję soję ciut dłużej, by była przyjemniejsza do chrupania :) Aczkolwiek czas może być standardowy.
- 50g suchego ziarna soi (namoczyć w 5 jednostkach wody przez 12 godzin)
- 500ml wody
- 1 kostka warzywna lub rosołowa
- 3 łyżki dużego suszu warzywnego (Włoszczyzna Suszona np. firmy Knorr)
- koncentrat pomidorowy
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej (raczej płaskie)
- pieprz czarny
- Zagotować wodę.
- Przepłukać namoczoną soję.
- Wrzucić na gotującą się wodę soję, gotować BEZ pokrywy 10 minut (od ponownego zagotowania oczywiście).
- Po tym czasie nakryć pokrywą, zmniejszyć gaz do minimum!
- Gotować ok. 1,5 godziny LUB 1,2 godziny.
- Po tym czasie dolać ok. 400ml wody.
- Na wrzącą dodać kostkę i susz.
- Gotować 10 minut.
- Doprawić dość mocno koncentratem.
- Rozmieszać najpierw 1 łyżkę skrobi z pieprzem czarnym i odrobiną wody.
- Wlać i zagotować mieszając.
- Jeśli masa będzie za rzadka, rozmieszać z wodą drugą łyżkę skrobi i po wlaniu zagotować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz :)
Zapraszam również na czat :)