ZNAJDŹ PRZEPIS

poniedziałek, 28 maja 2012

Zupa Beta-Karotenowa Wit. A - Dukan

Zauważyłam u siebie niedobory wit. A. Zaczęłam jeść więcej marchewek z mięsem (ważne jest by mięso miało jakiś tłuszcz, pierś odpada, bo za chuda), by najlepiej przyswoić tą witaminę :)
Zupa ta skupia w sobie najlepsze źródła beta-karotenu, czyli prowitaminy A (zielone warzywa i marchew oraz zielenina). Najważniejsze w diecie to spożywanie naturalnych źródeł beta-karotenu, bo sama witamina A z tabletek jest do niczego!
Zupę polecam nie tylko w przypadku niedoboru wit. A, ale też ze względu na słońce i lato, ponieważ wit. A przygotowuje skórę na promienie oraz działa jak niski naturalny filtr słoneczny.
  • 1 litr wody
  • mięso z kurczaka (z wykluczeniem piersi!) lub porcja rosołowa (tj, kadłubek kurczaka z mięskiem) KONIECZNY element do rozpuszczenia i przyswojenia wit. A (konkretnie chodzi o tłuszczyk)
  • papryka zielona
  • marchew 2 duże lub 3-4 małe
  • 2 kostki rosołowe lub przyprawa do zup
  • 2 garstki świeżego kopru
  • 2 garstki świeżej natki
  • 100g serka wiejskiego
  1. Paprykę, marchew pokroić.
  2. Jeśli gotujemy z mięsem kurczaka, należy je oczyścić i umyć, można pokroić na mniejsze kawałki.
  3. Zagotować wodę.
  4. Wrzucić przyprawę do zup lub kostki i mięso oraz warzywa.
  5. Gotować 20-25minut.
  6. 3 minuty przed końcem gotowania wrzucić rozdrobnioną zieleninę.
  7. Zupę ostudzić, zmiksować blenderem (zmiksować również mięso, uprzednio obrane z ewentualnych kości).
  8. Dodać serek wiejski (uprzednio zahartować go zupą).

15 komentarzy:

  1. Własnie się gotuje pachnie i wyglada świetnie :) dziekuje za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  2. mam pytanie odnośnie skrobi w budyniach, pudding. Bo w skladnie jest skrobia ale nie pisze jaka (kukurydziana, ziemniaczna) a mozna je jeść.W takim razie czy kisiel bez cukru i owocow ale na skrobi ziemniaczanej mozna zjesc??

    Agnieszka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oczywiście, jakakolwiek skrobia jest w składzie, jest dozwolona :)
    Budynie, puddingi, kiśle itp :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Skąd informacja o tym, że można skrobi ziemniaczanej używać? Do tej pory myślałam, że tylko kukurydzianej...

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A napisane jest, żeby pytania nie związane z przepisem i postem kierować na czat :P
    Jak się chce to się znajdzie - zapraszam do zakładki Dukan-Ważne.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ano wybacz... Po prostu poszłam za przykładem koleżanki, która zapytała tutaj o skrobię i z rozpędu napisałam ;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nic się nie stało :)
    ale wiesz.. produkuje się, żeby były zakładki, spis, wyszukiwarka blogowa, czat itd.. a i tak większość zamiast kliknąć, po prostu pisze nie tam gdzie trzeba, a zanim odczytam (czasami trzeba poczekać dzień lub dwa) i odpiszę to często już nie czytają co napisałam bo zapomnieli, że wogóle zapytali :)
    Znalazłaś sobie już o skrobi ziemniaczanej?

    OdpowiedzUsuń
  8. Aniu, myślisz, że pasowałby do tej zupy szpinak? Bo muszę go jakoś spożytkować szybko, a nie mam pomysłu jak ;) Amane

    OdpowiedzUsuń
  9. Tak, tak... znalazłam o skrobi... W ogóle niezła kopalnia wiedzy tu u Ciebie :)
    Pozdrawiam, Kamila.

    OdpowiedzUsuń
  10. Super :)
    Trochę tu rzeczy jest :) hehe
    pozdrawiam :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Kobieto kocham Cię za ten przepis, bosko mi, zupa przepyszna!

    Daria

    OdpowiedzUsuń
  12. Daria,
    ciesze się, że zupka smakuje :)
    Polecam też koperkową :) ostatnio robię często :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Tak tak, już się czaję na koperkową jutro ostatni dzień PW, to na dniach białkowych na pewno ugotuję, a ta nie dość, że witaminki to smakuje tak rewelacyjnie jak zupa jarzynowa mojej mamy, tylko nie jest zagęszczana śmietaną :D no rewelacja, rewelacja! I starczyła na dwa obiady :)

    Daria

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)
Zapraszam również na czat :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...