Zupa ta skupia w sobie najlepsze źródła beta-karotenu, czyli prowitaminy A (zielone warzywa i marchew oraz zielenina). Najważniejsze w diecie to spożywanie naturalnych źródeł beta-karotenu, bo sama witamina A z tabletek jest do niczego!
Zupę polecam nie tylko w przypadku niedoboru wit. A, ale też ze względu na słońce i lato, ponieważ wit. A przygotowuje skórę na promienie oraz działa jak niski naturalny filtr słoneczny.
- 1 litr wody
- mięso z kurczaka (z wykluczeniem piersi!) lub porcja rosołowa (tj, kadłubek kurczaka z mięskiem) KONIECZNY element do rozpuszczenia i przyswojenia wit. A (konkretnie chodzi o tłuszczyk)
- papryka zielona
- marchew 2 duże lub 3-4 małe
- 2 kostki rosołowe lub przyprawa do zup
- 2 garstki świeżego kopru
- 2 garstki świeżej natki
- 100g serka wiejskiego
- Paprykę, marchew pokroić.
- Jeśli gotujemy z mięsem kurczaka, należy je oczyścić i umyć, można pokroić na mniejsze kawałki.
- Zagotować wodę.
- Wrzucić przyprawę do zup lub kostki i mięso oraz warzywa.
- Gotować 20-25minut.
- 3 minuty przed końcem gotowania wrzucić rozdrobnioną zieleninę.
- Zupę ostudzić, zmiksować blenderem (zmiksować również mięso, uprzednio obrane z ewentualnych kości).
- Dodać serek wiejski (uprzednio zahartować go zupą).
Własnie się gotuje pachnie i wyglada świetnie :) dziekuje za przepis.
OdpowiedzUsuńmam pytanie odnośnie skrobi w budyniach, pudding. Bo w skladnie jest skrobia ale nie pisze jaka (kukurydziana, ziemniaczna) a mozna je jeść.W takim razie czy kisiel bez cukru i owocow ale na skrobi ziemniaczanej mozna zjesc??
OdpowiedzUsuńAgnieszka :)
Oczywiście, jakakolwiek skrobia jest w składzie, jest dozwolona :)
OdpowiedzUsuńBudynie, puddingi, kiśle itp :)
Skąd informacja o tym, że można skrobi ziemniaczanej używać? Do tej pory myślałam, że tylko kukurydzianej...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
A napisane jest, żeby pytania nie związane z przepisem i postem kierować na czat :P
OdpowiedzUsuńJak się chce to się znajdzie - zapraszam do zakładki Dukan-Ważne.
Ano wybacz... Po prostu poszłam za przykładem koleżanki, która zapytała tutaj o skrobię i z rozpędu napisałam ;-)
OdpowiedzUsuńNic się nie stało :)
OdpowiedzUsuńale wiesz.. produkuje się, żeby były zakładki, spis, wyszukiwarka blogowa, czat itd.. a i tak większość zamiast kliknąć, po prostu pisze nie tam gdzie trzeba, a zanim odczytam (czasami trzeba poczekać dzień lub dwa) i odpiszę to często już nie czytają co napisałam bo zapomnieli, że wogóle zapytali :)
Znalazłaś sobie już o skrobi ziemniaczanej?
Aniu, myślisz, że pasowałby do tej zupy szpinak? Bo muszę go jakoś spożytkować szybko, a nie mam pomysłu jak ;) Amane
OdpowiedzUsuńhmm.. a czemu nie? :)
OdpowiedzUsuńTak, tak... znalazłam o skrobi... W ogóle niezła kopalnia wiedzy tu u Ciebie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, Kamila.
Super :)
OdpowiedzUsuńTrochę tu rzeczy jest :) hehe
pozdrawiam :D
Kobieto kocham Cię za ten przepis, bosko mi, zupa przepyszna!
OdpowiedzUsuńDaria
Daria,
OdpowiedzUsuńciesze się, że zupka smakuje :)
Polecam też koperkową :) ostatnio robię często :)
Tak tak, już się czaję na koperkową jutro ostatni dzień PW, to na dniach białkowych na pewno ugotuję, a ta nie dość, że witaminki to smakuje tak rewelacyjnie jak zupa jarzynowa mojej mamy, tylko nie jest zagęszczana śmietaną :D no rewelacja, rewelacja! I starczyła na dwa obiady :)
OdpowiedzUsuńDaria
Daria,
OdpowiedzUsuńto super :)