Polecam każdemu spróbować mięsa oraz najzwyklejszej marchwi z pary, ponieważ smak jest nieporównywalny niż z wody!
- filety udek kurczaka (gotowe kupione lub wyfiletować ćwiartki lub udka)
- marchew
- przyprawa do kurczaka np delikat czerwony
- Udka kurczaka oczyścić, umyć.
- Obsypać przyprawami, odstawić na kilka godzin lub nawet na noc w lodówce.
- Marchew umyć dokładnie lub szczoteczką wyczyścić (nie polecam obierać ani skrobać).
- Pokroić marchew na mniejsze kawałki.
- W zależności od urządzenia na parze, ułożyć mięso i marchew (na bambusowym radzę wyściełać kawałkiem tetry lub innego materiału niezbyt gęstego).
- Parować ok 20-25minut.
- Doskonałe na zimno i na ciepło!
ale marchewki nie mozna na dukanie..
OdpowiedzUsuńA skąd ty się wzięłaś, że takie rzeczy piszesz :) Toć marchewkę można, jedynie nie w nadmiarze i niezbyt często, bo gotowana ma duży indeks glikemiczny.
OdpowiedzUsuńAczkolwiek jeśli jest się długo na dukanie, to marchewkę trzeba wcinać, bo wystąpią braki beta-karotenu i problemy skórne murowane!
Patrz przepis na zupę beta-karotenową :)