ZNAJDŹ PRZEPIS

poniedziałek, 28 maja 2012

Filety z Udek Kurczaka z Marchwią Na Parze - Dukan

Uwielbiam gotować na parze! Zwłaszcza, że doczekałam się bambusowego parownika.
Polecam każdemu spróbować mięsa oraz najzwyklejszej marchwi z pary, ponieważ smak jest nieporównywalny niż z wody!
  • filety udek kurczaka (gotowe kupione lub wyfiletować ćwiartki lub udka)
  • marchew
  • przyprawa do kurczaka np delikat czerwony
  1. Udka kurczaka oczyścić, umyć.
  2. Obsypać przyprawami, odstawić na kilka godzin lub nawet na noc w lodówce.
  3. Marchew umyć dokładnie lub szczoteczką wyczyścić (nie polecam obierać ani skrobać).
  4. Pokroić marchew na mniejsze kawałki.
  5. W zależności od urządzenia na parze, ułożyć mięso i marchew (na bambusowym radzę wyściełać kawałkiem tetry lub innego materiału niezbyt gęstego).
  6. Parować ok 20-25minut.
  7. Doskonałe na zimno i na ciepło!

2 komentarze:

  1. ale marchewki nie mozna na dukanie..

    OdpowiedzUsuń
  2. A skąd ty się wzięłaś, że takie rzeczy piszesz :) Toć marchewkę można, jedynie nie w nadmiarze i niezbyt często, bo gotowana ma duży indeks glikemiczny.
    Aczkolwiek jeśli jest się długo na dukanie, to marchewkę trzeba wcinać, bo wystąpią braki beta-karotenu i problemy skórne murowane!
    Patrz przepis na zupę beta-karotenową :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)
Zapraszam również na czat :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...