Wszelkie informacje na temat białka, które są rozpowszechniane pochodzą zazwyczaj ze stron o kulturystyce, sporcie itp, nie są one dla nas wiarygodne i nijak się mają jako źródło wiedzy dla osób na naszej diecie ani żywiących się zdrowo, ponieważ zakładają one spożywanie pewnej ilości produktów w konkretnym celu czy przez dany okres.
Kilka słów o Białku:
Buduje i odbudowuje ciało, jest niezbędne do życia, bez białka nie da się żyć.
Wyróżniamy białko z mięsa, jaja, serów, ryb i owoców morza, oraz białko roślinne, mniej wartościowe Z WYJĄTKIEM soi, która ma go 2x więcej i jest praktycznie na równi z mięsnym białkiem.
Dlaczego białko zwierzęce jest pełnowartościowe lub mniej wartościowe?
Białko składa się z aminokwasów (co to tłumaczyć nie trzeba), najbardziej podobne do naszego białka jest białko zwierzęce, które dostarcza nam właściwie wszystkich potrzebnych aminokwasów, niestety roślinne białka mają ich za mało więc mówiąc ogólnie organizm nie potrafi z nich zbudować własnego białka. Aczkolwiek łączenie pełnowartościowego białka (jaja, mięso, sery) z roślinnym jest świetnym rozwiązaniem, by uzupełnić białko w roślinach.
Ile białko komu? - To chyba najważniejsza część tego posta :)
-niemowlęta 3g białka na 1kg masy ciała,
-dzieci (4-6 lat) 2g białka na 1kg masy ciała,
-dzieci (10-12 lat) 1,5g białka na 1kg masy ciała,
-młodzież (15-18 lat) 1-1,5g białka na 1kg masy ciała,
-dorośli 0,9g białka na 1kg masy ciała
-kobiety ciężarne 1,5g białka na 1kg masy ciała,
-osoby po 60 r.ż. 1,5g białka na 1kg masy ciała,
Ogólnie przyjmuje się, że dorośli powinni spożywać 1g białka na 1kg masy ciała natomiast starsze osoby potrzebują go więcej, ponieważ gorzej trawią więc więcej białka się marnuje niż przyswoi.
Nie powinno spożywać się większej ilości białka, jeśli nie jest to konieczne, ponieważ nadmiar białka zbytnio obciąży nerki, wątrobę itd. Dodatkowo są to niepotrzebnie wydane pieniądze, białko po prostu się zmarnuje, bo zamiast zdziałać coś, po prostu zostanie wydalone (np sportowcy, kulturyści potrzebują więcej, bo mają ograniczone dawki jedzeniowe, przeznaczone są one do budowy mięśni itp.).
Ważne jest również by będąc na diecie dukana nie wykonywać ćwiczeń siłowych, ponieważ rozbudowane mięśnie mają swoją wagę, co utrudnia odczytanie naszej realnej wagi, jeśli część z tego to ciężar mięśni a nie tłuszczu.
Nie powinno spożywać się większej ilości białka, jeśli nie jest to konieczne, ponieważ nadmiar białka zbytnio obciąży nerki, wątrobę itd. Dodatkowo są to niepotrzebnie wydane pieniądze, białko po prostu się zmarnuje, bo zamiast zdziałać coś, po prostu zostanie wydalone (np sportowcy, kulturyści potrzebują więcej, bo mają ograniczone dawki jedzeniowe, przeznaczone są one do budowy mięśni itp.).
Ważne jest również by będąc na diecie dukana nie wykonywać ćwiczeń siłowych, ponieważ rozbudowane mięśnie mają swoją wagę, co utrudnia odczytanie naszej realnej wagi, jeśli część z tego to ciężar mięśni a nie tłuszczu.
Tak naprawdę nie wiadomo ile rzeczywiście tego białka powinno być, ponieważ trudno określić stałą wartość aminokwasów w białkach.
Aczkolwiek minimum białkowe (takie do przetrwania itp) to 0,5g białka na 1kg masy ciała, przy czym kobiety ciężarne powinny spożywać go więcej.
Najwyższy wskaźnik aminokwasów jest w jajku oraz mleku kobiecym (po 100), niewiele mniej ma ziarno soi (74), stąd wniosek, że najlepszym białkiem jest jajko, nie tylko ze względu na to, że zawiera wszystko co niezbędne do życia :)
Chciałam się zapytać czy spożywanie większej ilości białka wpływa na spadek wagi? Ponieważ nawet jak nie staram się jeść dużo to jak liczyłam to wychodzi mi co najmniej 2g/kg masy ciała bo codziennie jem jajka mleko/ser wędlinę i mięso lub rybę.
OdpowiedzUsuńOwszem, może wpływać hamująco na spadek wagi, ponieważ od nadmiaru można również przytyć lub zmniejszyć a nawet zatrzymać spadek wagi, ponieważ przyjmując choćby kaloryczny punkt widzenia na dietę, to białka choć genialne, posiadają również swoją wartość kaloryczną (przypominam, że na dukanie temat kalorii jest obojętny), przez co przyjmujemy ich nadmierną dawkę, która nie jest spożytkowana.
OdpowiedzUsuńRównież przyjmując spojrzenie ze względu na to, że białka w nadmiarze lub przy nieprawidłowym stosowaniu diety mogą zakwasić organizm, co również wpłynie na jego funkcjonowanie i spalanie tłuszczu.
Najbardziej możliwym wyjaśnieniem będzie np. to, że organizm czerpie energię ze spalania białek i własnego tłuszczu, biorąc pod uwagę to co wyżej - nadmiar białek spowoduje, że organizm zacznie czerpać energię tylko z jedzenia, zamiast w własnych zapasów :)
Mam nadzieję, ze wyjaśniłam najbardziej po ludzku :) bez sensu jest wyjaśniać wszystko "naukowo", ale prostym językiem :)
Polecam Ci liczenie białka wcześniej, przez np planowanie sobie jedzonka :) możesz skupić się np na ciastach czy wypiekach tak by zmniejszyć ilość białka, a mieć więcej jedzonka :)
a jeśli jem np. 1,6g/kg ale ogolnie wychodzi mi ze zjadlam 600 kcal. To czy też spowoduje to mniej efektywne chudnięcie? (dodam że jestem na fazie uderzeniowej) :)
OdpowiedzUsuńNa dukanie nie liczy się kcal, jedynie ilość białka.
OdpowiedzUsuńTrzeba jeśc mięsko, ryby, jaja, nabiał (twrogi itp.) by chudnąć, plus warzywa na dni warzywne, by oczyściły (błonnikiem) przewody pokarmowe i jelita, i obowiązkowo otręby :)
PS: na uderzeniówce zawsze je się dużo :)
OdpowiedzUsuńHmm z tego co piszesz wynika, że osoby które zaczynają dietę Dukana (ważą więcej) powinny jeść więcej białka niż osoby które są pod koniec powiedzmy drugiej czy trzeciej fazy. Czy może się mylę i powinno się spożywać tyle białka ile wynosi nasza waga docelowa, np. ważę 90kg, ale dążę do wagi 68kg, więc powinnam jeść 68g białka dziennie?
OdpowiedzUsuńOj, pomieszałaś się bardzo :) troszeczkę nie wiem skąd twoje wnioski, ale zaraz wszystko wyprostujemy :)
OdpowiedzUsuńBiałka powinno spożywać się tyle gram ile się waży w aktualnym momencie.
Osoby, które zaczynają dietę zazwyczaj w pierwszych dniach jedzą więcej, bo są po prostu głodne :) po kilku dniach organizm nie odczuwa już głodu dużego więc można unormowac dawkę do 1g białka na 1kg masy ciała.
Gdybyś jadła białka w ilości docelowej wagi, to nic to nie da, wręcz może spowodować zastoje bo białka będzie za mało by działać na tłuszcz, a zaspokoi jedynie zapotrzebowanie organizmu.
Podsumowują - jeśli wazysz dziś 90kg to zjadasz 90g białka, kiedy zważysz się kolejny raz i waga spadnie to 80kg to możesz jeśc 80g białka.
Pod koniec diety, gdy bedziesz mieć 68kg możesz zjeśc tyle, ale możesz też trochę więcej.
Grunt to nie jeść za mało bo z doswiadczenia swojego i dziewczyn wiemy, że za mała ilość nie pomaga a przeszkadza :)
Mam nadzieję, że wyajśniłam, jeśli jeszcze to nie śmiało pytaj :)
Trochę dziwne wydawało mi się jedzenie większej ilości białka na początku, w końcu dieta jest zawsze kojarzona z głodzeniem się. Dziękuję za wytłumaczenie, teraz już rozumiem :)
OdpowiedzUsuńProszę :) Zawsze trzeba pytac, tylko konkretnie, bym wiedziała o co w pytaniu chodzi :)
OdpowiedzUsuńA dieta ta jest wyjątkowa, aby schudnąc trzeba jeść, głodzenie doprowadza do jojo i totalnej ruiny organizmu :(
pozdrawiam
Witam, zamierzam przejść na dietę Dukana, zastanawiam się jaki wpływ ma ona na 3-miesięczne dziecko, słyszałam że można nie przestrzegać tak rygorystycznie zasad i też chudnąć.Nie chcę zaszkodzić dziecku karmiąc je piersią.Czy zbyt duża ilość jajek nie spowoduje alergi.Nie chciałabym aby malutka chudła.
OdpowiedzUsuńW ciąży i karmiąc zaleca się stosowanie 3 fazy. Nie znam szczegółów jak wyglądałoby karmienie będąc na diecie, stąd pewnie zalecenie 3 fazy.
Usuńnie odp. Pani na moje zapytanie:>
OdpowiedzUsuńKtóre?
Usuń
OdpowiedzUsuńważę 92,200 kg, to ile muszę zjeść dziennie białka,czy 92 dkg