Pyszna, szybka bułka z patelni (mój faworyt) tym razem na słodko! Połączenie cynamonu i miodu jest świetne :) W sam raz na małą kolację lub szybki deser.
- 3 łyżki otrębów NIE mielonych (2o + 1p)
- słodzik (dałam 4 tabl, rozkruszone)
- cynamon (tarkowałam korę cynamonu, ale ok 0,5 łyżeczki powinno być oki)
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 1 jajko
- serek emilki lub homogenizowany
- aromat miodowy 2-3 krople
- słodzik do smaku
- Serek, słodzik i aromat wymieszać dokładnie, odstawić.
- Patelnię rozgrzać na małym ogniu z pokrywą.
- Oddzielić białko od żółtka.
- Białko ubić ze szczyptą soli i pokruszonym słodzikiem (ubijam w kubełkach-wiaderkach po serkach wiejskich 500g).
- Do ubitego białka dodać skrobię, zmiksować na najmniejszych obrotach.
- Dodać otręby oraz żółtko i cynamon.
- Zmiksować na najniższych obrotach przez kilka sekund.
- Przełożyć masę na patelnię, uformować bułkę, nakryć pokrywą.
- Prażyć aż wierzch się zetnie, delikatnie obrócić na drugą stronę (cały czas pod pokrywą).
- Uprażoną bułkę przeciąć i posmarować serkiem lub nałożyć go bezpośrednio na ostudzoną bułkę.
A ile tego serka? ;)
OdpowiedzUsuńTo taka nieokreślona proporcja :) z tego względu, że jedni lubią posmarować grubą warstwę a inni cienką :)
OdpowiedzUsuńMożesz na oko użyć 2 łyżek, to będzie po 1 łyżce na kromkę, jeśli przecinasz bułeczkę.