Chlebek bez użycia jajek, który przy dzisiejszych cenach jest wręcz niezbędnym przepisem.
- 130g serka emilki lub inny sernikowy
- ok. 2 łyżek wody
- 0,5 łyżeczki sody
- 3 łyżki otrębów NIE mielonych (2o+1p)
- 1 płaska łyżka mąki sojowej
- 1 płaska łyżeczka oregano lub zioła prowansalskie
- odrobina soli
- Wymieszać suche składniki.
- Dodać serek i wodę. Masa powinna być gęsta, ale dodanie wody ułatwi rozmieszanie.
- Polecam wymieszać składniki już w pojemniku do mikrofali (mój to okrągły pojemnik wysokość ok 7cm, szerokość ok 13)
- Piec na mocy max (u mnie to chyba 900) przez 4-6 minut.
- Czas jest zależny od pojemnika, bo in bardziej szeroka masa więc niższa tym mniej czasu potrzebuje.
- Chlebek po upieczeniu ostudzić na kratce.
W końcu coś mi wyszło :) był nawet smaczny, ale zamiast mąki sojowej dałam skrobię ziemniaczaną,
OdpowiedzUsuńi pytanie czy musze uzywac obu rodzajów otrąb? ja u siebie w DE znalazłam tylko owsiane.
Oczywiście, że muszą byc oba rodzaje :)
OdpowiedzUsuńOba się róznia zarówno właściwościami kuchennymi jak i zdrowotnymi.
A co to DE?
DE=Niemcy, znalazłam tu jednym sklepie tylko owsiane, a i cięzko było
OdpowiedzUsuńTak podejrzewałam :P
OdpowiedzUsuńNie macie gdzieś tam młyna?
Może na czacie na górze zapytaj dziewczyn czy są któreś z niemiec, bo wiem, że bywają, może akurat trafisz na obecną :) to ci pomogą :)
A w sklepie nie pytalaś, czy mogą sprowadzić?
Ja takze mieszkam w DE i ku7puje i owsiane i zytnie otreby w kazdym jednym sklepie z zywa zywnoscia
OdpowiedzUsuń