Placuszki z braku jajek mają sztywną konsystencję, świetnie sprawdzą się w przypadku ich braku - taka słodka przekąska :) Oczywiście można dodać 1-2 jajka.
- 200g (3 duże łyżki) serka emilki
- słodzik do smaku (dałam pokruszoych 6tabl.)
- 1,5 łyżeczki kakao
- aromat piernikowy (klik)
- 1 łyżka budyniu śmietankowego
- 1-2 łyżki mleka w płynie
- opcjonalnie polewa - serek lub twaróg utarty z mlekiem/jogurtem i słodzikiem.
- Rozgrzać patelnię, uprzednio przetrzeć olejem.
- Składniki wymieszać w podanej kolejności.
- Nakładać po łyżce masy, rozsmarować lekko.
- Smażyć bez pokrywy, po obróceniu na drugą stronę dociskać placuszki do patelni.
Bardzo pyszne placuszki , tylko ja jednak dałam 1 jajko :)
OdpowiedzUsuńA czy zamiast aromatu można dodać przyprawy do piernika?
OdpowiedzUsuńMała Czarna
Tak zapobiegawczo? czy dla smaczku i konsystencji? :)
OdpowiedzUsuńBez jajka wyjdą na pewno :) tylko jak pisałam - bardziej krucho, sztywniejsze? trudno opisać :)
Mała czarna,
OdpowiedzUsuńmożesz :) choć aromacik jest wg mnie wydajniejszy :) a niektóre przyprawy do piernika mają cukier i mąkę :(
Dzięki :) będę sprawdzać czy przyprawa nie ma nieporządanych dodatków
OdpowiedzUsuńDziwi mnie to ze sie trzymaly,faktycznie wyszly placki;-) calkiem,calkiem:-)
OdpowiedzUsuńNie wierzyłaś mi :)
OdpowiedzUsuńMi niestety nie wyszły te placuszki :(
OdpowiedzUsuńMi niestety nie wyszły te placuszki :( dałam wszystko tak jak trzeba i nic jakieś dziwne nie zjadliwe wyszły :(
OdpowiedzUsuńWitam ponownie i zaczynam się już denerwować, bo nic mi nie chce wyjść. Przepis prosty ja drut i wykonany w 100% a placuszków brak. Cały czas mam na patelni bezkształtną masę serową. Jest ciapowata a po dłuższej chwili przypalona od spodu. Placuszki nie cha mi wyjść. Czy może mieć znaczenie, ze nie użyłam serka emilki tylko president? Nie spotkałam jeszcze na Warszawskim Mokotowie tego serka. Co robić, co robić?
OdpowiedzUsuń