Pierś Kurczaka Na Parze - Dukan
- pół piersi kurczaka
- przyprawa do mięsa np. Delikat czerwony
- mała cebulka
- twaróg delikatny president czosnkowy lub dowolny serek z czosnkiem, pieprzem i solą np. emilki lub homogenizowany
- Pierś oczyścić z błonek, umyć dokładnie.
- Przeciąć pierś na płaty, obsypać przyprawą, odstawić na kilka godzin do lodówki.
- Cebulę pokroić w ćwiartki.
- Do garnka nalać wody na wysokość 2-3 cm od parowaru.
- Gdy woda zacznie wrzeć nałożyć parowar.
- Parować 15 minut, podawać z serkiem (serka nie parować).
Widzę, że mój komentarz będzie pierwszy po tak długim czasie. :) No cóż - pierś z kurczaka "poezją smaku i aromatu" nie jest. :D Ale ugotowana na parze o wiele łatwiej "wchodzi" niż ugotowana w wodzie lub opieczona na teflonie. Jest mniej sucha. Do tego dobry sosik i da się zjeść. :)
OdpowiedzUsuńvivienne,
OdpowiedzUsuńniestety muszę cię tu rozczarować :( Bo pierś miała swój debiut komentarzy na czacie :P
Ale do rzeczy, nie mam pojęcia z czym ją jadłaś, bo nie napisałaś, ale pierś nie może być zawalona przyprawami w tej wersji, bo jest w kompozycji z serkiem czosnkowym, który jest delikatny.
Gdyby zdominować pierś mocnym i różnym smakiem,to serek nie pasowałby do tej delikatnej kompozycji :)
Tutaj liczy się całość smakowa (najchętniej polecam gotowy serek czosnkowy np. president, bo jest bardzo lekki i kremowy)
I takie danie jest moim ulubionym i bardzo częstym obiadem;-)
OdpowiedzUsuńPzdr kitkowa
:) na parze najzdrowiej, zwłaszcza warzywa :) marchew na parze jest pyszna :)
OdpowiedzUsuń