piątek, 27 kwietnia 2012

Ciasto z Mikrofali - Dukan

Pyszne czekolodowo-makowe suchutkie ciasto. Wyrasta ładnie, dlatego forma powinna być dość wysoka, conajmniej o połowę wyższa niż wlana masa.
Moja miseczka do mikrofali jest okrągła, wymiary zewnętrzne- szerokość ok 12cm, wysokość ok 6cm.
Cisto wyrosło na 4cm wysokości i 11,5 szerokości więc jest dość spore :)
  • 3 łyżki otrębów (2o+1p)
  • 1 czubata łyżka serka Emilki
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 jajko
  • 6 tabl. słodziku (pokruszonych)
  • aromat makowy (Gellwe) lub inny ulubiony lub migdałowy, arakowy itp.
  • 4 łyżki wody
  • 0,5 łyżeczki sody
  • opcjonalnie zaprawa (syrop) bez cukru lub herbata owocowa do nasączenia 
  • serek emilki ze słodzikiem i aromatem malinowym (klik) jako krem do przełożenia masy.
  1. Składniki wymieszać w podanej kolejności.
  2. Przełożyć masę do miseczki do mikrofali (mieszałam od razu w niej)
  3. Piec w mikrofali na maksymalnej mocy (u mnie 900mw) ok. 6 minut.
  4. Po 4-5 minutach sprawdzić, czy jest gotowe.
  5. Ciasto po upieczeniu ostudzić, jeśli wyda się za suche, można nasączyć małą ilością słodkiego płynu.
  6. Przekroić na 2 lub 3 części, przełożyć masą malinową z serka.

50 komentarzy:

  1. masa malinowa z serka do przełożenia to rozumiem Emilki wymieszane z zaprawą (albo herbatą owocową)?

    OdpowiedzUsuń
  2. Ooo matko , moje kolejne uzależnienie ... ciastko jest fenomenalne i takie duże *_* pierwszy raz wyszło mi cudeńko z mikrofali ... dziękuję bardzo za ten przepis !

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam, czy to ciasto mozna upiec w piekarniku? na ile stopni i ile???
    dziekuje za te fantastyczne przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniały pomysł co najważniejsze szybki w realizacji! jesteś niezastąpiona :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Odpiszę w jednym komentarzu Wam wszystkim :)

    Ostatnia kropka w przepisie to opis jak zrobić masę malinową :P

    Fajnie, że wyszło :) a jaką miałas foremkę?

    Zazwyczaj przepisy na mikrofalę, są na mikrofalę a nie na piec :) raczej w piecu nie urośnie tak jak tutaj, oczywiście możesz przy okazji pieczenia czegoś położyć obok, ale szkoda pieca na takie małe coś w porównaniu do wielkości piekarnika :)

    soull, ostatnio nie piekę, bo mam mało gazu a mikrofalę odpalam raz na kilka miesięcy i akurat trafiło się, że padło na coś z mikrofali :) Mnie cieszy, że wyszło mi za pierwszą próbą i sama się zdziwiłam, że takie wysokie, bo normalnie to tylko chlebki robiłam w mikro :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Hmm ja zrobilam ale mi wyszlo na 1 cm ? DLaczego ? Co w tym przzepisie powoduje wzrost ciastka ? W smaku dobre ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ty mi powiedz dlaczego ci takie wyszło :P np jaka forma?
    Sodę dałaś? to ona robi te całe czary-mary :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciasto pyszne, chociaz to chyba serek o smaku truskawkowym (taki sobie zrobilam) najbardziej mi smakowal w polaczeniu z makowa baza.
    Mi tez nie wyroslo zbytnio :( Do tego lekko gumowe sie zrobilo po ostygnieciu. Wszystko robilam dokladnie wedlug przepisu. Forma porcelanowa prostokatna 6 cm szerokosci 12cm dlugosci.

    OdpowiedzUsuń
  9. Malina a truskawka, dużej różnicy nie robi :P
    strasznie duża ta forma, może dlatego?
    Albo soda zwietrzała?
    A jak wysoka forma? to jak sie w mikrofali robi zależy od mocy, pojemnika - materiału, rozmiaru odnośnie potrawy i wysokość pojemnika - im wyższy tym gorzej się robi.
    Moja forma ma 12cm szerokości, ale to jest okrągła forma.

    OdpowiedzUsuń
  10. kurcze wszystko zmieszałam ale nie mam w domu sody, mogę dać proszku do pieczenia i w jakiej ilości?

    OdpowiedzUsuń
  11. tak, ale 1 łyżeczkę (bo proszku daje się zawsze więcej niż sody).
    Ale może nie wyrosnąć tak bardzo, bo proszek jest słabszy, ale może się udać tak samo :)
    powodzenia :D

    OdpowiedzUsuń
  12. hahaha no niestety wyszedł mi naleśnik mimo że dałam łyżeczkę proszku:) ale nie poddaję sie kupię jutro sodę i spróbuje jeszcze raz:)
    pozdrawiam
    Gosia

    OdpowiedzUsuń
  13. a możliwe że zaduża, używam miseczki do zupy, której można używać w mikrofali, spróbuje napewno jeszcze raz, zobaczymy co wyjdzie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardziej salaterka :)
    Możliwe, że podawałam w komentarzach albo przepisie moją miseczkę :) to taki specjalny plastik do mikrofali.

    OdpowiedzUsuń
  15. To i ja się podzielę uwagami. Zrobiłam w miseczce, takiej o 12 cm dnie. Piekłam 5 min. na 600. Urosło na jakieś 2,5 - 3cm. Krem położyłam na wierzch i... było pycha. Dziękuję za przepis. Pozdrawiam Iwona

    OdpowiedzUsuń
  16. A jaki kształt? Dobrze, że smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wypróbowałam - pycha :) Wielkie dzięki za bloga :) Ewa

    OdpowiedzUsuń
  18. Super przepis, banalnie prosty i smaczny. Nie dodawałam aromatu żadnego -cieszyłam się smakiem kakao. Dzięki:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Piekę to ciasto na okrągło, bo rodzinka je pożera! Ostatnio z aromatem miodowym do otrąb i orzechem włoskim do masy. Przypomina mi to smak miodownika z masą orzechową z dzieciństwa - najpyszniejsze ciasto mojej Mamy. A dzisiaj upiekłam jako chleb. Do ciasta dodałam przyprawę do grzanek Kamisa. Rewelacja! Dzięki, Aniu - Ewa

    OdpowiedzUsuń
  20. Ewo,
    niestety musisz wkońcu przestać je piec,bo nie zrobisz innych przepisów z otrębów :)
    Toć tyle pyszności tu jeszcze czeka :)
    a przyprawa do grzanek jest pyszna,musze poszukac, bo coś nie było ostatnio nigdzie.

    OdpowiedzUsuń
  21. Ciasto wyszło jak powinno :) tylko mi środek nieco opadł a brzegi zostały wysokie :)
    i Przełożyłam je gotowanym serem bo uwielbiam sernik gotowany, właśnie tężeje w lodówce :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Albo coś nie tak mikrofala ustawiona, albo złe naczynko..
    w czym piekłas? może mikrofala ma inną moc?

    OdpowiedzUsuń
  23. Hej, świetny blog :) Anno, powiedz proszę, wyczytałam, że kakao jest zakazane w fazie uderzeniowej (I), w takim razie kiedy możemy pozwolić sobie na takie ciacho? w fazie naprzemiennej, czyli drugiej?

    Pozdrawiam,
    Ola

    OdpowiedzUsuń
  24. Aha! I czy te wszystkie aromaty i inne cuda też są dozwolone w fazie pierwszej? żelatyna? Mnóstwo jest informacji na temat Dukana w sieci, natomiast czasami znajduje sprzeczne informacje, myślę, że Ty będziesz wiarygodnym źródłem. Z góry dzięki za pomoc.

    Ola

    OdpowiedzUsuń
  25. Kakao od 2 fazy.
    Aromaty owszem od uderzeniówki bo dozowanie jest minimalne (pisałam post).
    Olu, fora to zło wcielone, tam ludzi sobie krzywde tylko robią, bo pomijane są ważne fakty.
    Jak co to zapraszam na czat na górze strony :)
    Zawsze szybciej uzyskasz odp :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Wielkie dzięki :) już nawet o forach nie mówię. Na stronach poświęconych diecie Dukana, raz czytam, że coś jest dozwolone, innym razem, że nie :P także, dzięki za pomoc i będę korzystała z czatu na górze. A ciacho w takim razie zrobię w sobotę ;)Dzięki za przepis! Pozdrawiam! Ola

    OdpowiedzUsuń
  27. Bo oni co nie wiedzą, to dopowiedzą :) a ile ludzi tyle teorii :)
    Smacznego sobotniego ciacha :D

    OdpowiedzUsuń
  28. cześć:)
    wczoraj to ciasto uratowało mnie przed załamaniem - ahh ta jesień... dukam już 2miesiące z Twoimi przepisami(10kg w dół, zostało jeszcze 4)- wszytko prócz krówek mi wyszło- wczoraj w mikrofali zrobiłam to ciacho(tylko wlałam w foremki muffinkowe- po pół foremki i wyrosło na całą - 6muffinek czekoladowych miałam-mam tylko silikonową formę do muffinek i keksówki więc tylko w tym piekę), na to troszkę serka(byłam tak spragniona ciastek że nawet nie posłodziłam)+ suszona posikana żurawina + obok w kubku ciepłe mleko- i tylko dzięki temu pysznemu wynalazkowi nie zjadłam tony batonów które mąż (chudzielec)zawsze ma w szafce! DZIĘKUJĘ za to że tu piszesz i tu jesteś:) nowa szata graficzna bloga też jest super!! dziś wypróbuję owsiankę , bo jajka już 'wyszły' z lodówki! trzymaj się ciepło i pozdrawiam
    Karolina

    OdpowiedzUsuń
  29. Gratuluję spadku!
    Robiłaś z pojedynczej porcji?
    Nie wiem, jakbym wytrzymała, gdyby Krzysiek trzymał słodycze jak Twój mąż ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cześć:) tak z pojedynczej porcji 6 muffinek:) dziś robię je znów, tylko na wierzch już przygotowałam masę z twojego przepisu na krem tiramisu-z małą modyfikacją - u mnie bez kakao(będzie już ciacho) i z aromatem pomarańczowym (tylko taki mam). karolina

      Usuń
  30. Witam!
    Niestety u mnie totalna klapa. Najpierw pięknie wyrosło a potem opadło. W smaku strasznie czuć sodę, jak ciasto opadło zrobiło się gumowate. Jakieś sugestie?
    Ale nie poddam się, zakupiłam miseczkę do mikro i spróbuję jeszcze raz.
    Pozdrawiam
    Renata

    OdpowiedzUsuń
  31. Jeśli czujesz sodę, tzn, że dałaś jej za dużo.
    Może dałaś czubate 0,5 łyżeczki? zawsze piszę, że to ma być płasko, ale tu zapomniałam :(
    Jaką masz moc mikrofali?
    Przyczyny moga byc różne, od proporcji składników do mikrofali i czasu.

    OdpowiedzUsuń
  32. co by było gdybym nie dała jajka? za dużo ich jem:-(

    Bogna

    OdpowiedzUsuń
  33. To by nie wyszło, bo jajko skleja masę.
    A co znaczy, że za dużo?
    Może porób sobie jedzenie bez jajek, mam tu chleby i inne :)

    OdpowiedzUsuń
  34. A musisz tyle zjadać? w sensie kompozycji jedzenia w danym dniu?
    Zawsze możesz zrobić ciasto bez jajek, czy chleb bez jajek i już masz wysoko białkowe danie, bez jajeczka :)
    Albo zupy czy mięsko.
    A w czym jajeczka zjadasz?

    OdpowiedzUsuń
  35. REWELACJA!!! Do ciasta dałam aromat rumowy, a serek do przełożenia zafarbowałam barwnikiem zielonym i dałam aromat piernikowy :)Musiałam zrobić od razu dokładkę, bo nie zadowoliliśmy się jedną porcją na pół z mężem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziś znowu zrobiłam to ciasto na deser - tym razem z czerwoną gruszkową polewą :) Jest na prawdę przepyszne!!

      Usuń
    2. off-wietrzko,
      nie wiem czemu, ale odp. tobie na komentarz a tego tu nie ma.. dziwna sprawa, pewnie google znów szwankuje na blogerze.
      Miło, że ciacho smakuje :)
      To taka porcja dla 1 osoby, bo z pyszności pochłania się całe :D
      Fajne smaczki sobie dobrałaś.

      Usuń
  36. Ponowna próba zakończona powodzeniem. Dałam mniej sody niż poprzednio, zakupiłam taką fajną miseczkę do mikroweli o podanej przez ciebie wielkości. Trochę przedłużyłam czas i sukces. Może bajecznie nie wyrosło ale wyrosło i było smaczne.
    Pozdrawiam
    Renata

    OdpowiedzUsuń
  37. Ranato,
    a ustawienia mikrofali miałaś dobre? bo każda ma inne guziczki, moc itd :)

    OdpowiedzUsuń
  38. Hm, no niestety moja mikrofala się popsuła i mam tylko taki przycisk start - co 30 sek. bo pokrętło nie chce działać :( i przeskakuje mi czas
    Renia

    OdpowiedzUsuń
  39. Aniu świetne. Ponieważ nie dodałam sody wyszło mi bardziej "ciężkie" ciasto. Taki duży jeżyk posmarowany serkiem emilki...;-) Muszę więc zaopatrzyć się w sodę aby ciasto wyszło lekkie. W zakładce produkty polecasz tą z kauflandu. Ok. Pozdrawiam
    kitkowa

    OdpowiedzUsuń
  40. Ten przepis jest cudny;) Fakt, za pierwszym razem cieniutki wyszedł, ale za drugim:) Bomba:) Dziękuję i pozdrawiam. Kasia:)

    OdpowiedzUsuń
  41. mi niestety tez ciasto wyszło zupełnie płaskie, ale w smaku dobre, jem z pozostałością serka emilki

    OdpowiedzUsuń
  42. WITAJ ANIU:)
    mozesz mi powiedziec jaki to jest serek Emilka?jeszcze nie rzucila mi sie w oczy taka nazwa serka,najczesciej robie zakupy w tesco:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest to serek mielony twarogowy taki jak do sernika. Najczęściej jest w Netto i Kauflandzie. Jest beztłuszczowy i super gładki. Bałe pudełko taki kwadrato-prostokąt? z niebiesko-białym wieczkiem foliowym. Na zdjęciach w produktach jest lub poszukaj w google. Cena ok 4zł.

      Usuń

Dziękuję za komentarz :)
Zapraszam również na czat :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...