ZNAJDŹ PRZEPIS

środa, 6 marca 2013

Naleśnik z Serka Wiejskiego z Polewą Mleczną - Dieta Dukana

Niesamowicie kremowy naleśnik z pyszną polewą. Całość rozpływa się w ustach zarówno na gorąco jak i na zimno. Gorący naleśnik jest słodko-słonawy, natomiast ostudzony smakuje tylko słodyczą.
  • polewa mleczna - 2 łyżki mleka w proszku, 2 łyżki wody, słodzik do smaku
  • 1 jajko
  • 1 łyżka budyniu śmietankowego
  • odrobina barwnika fioletowego (klik)
  • słodzik (użyłam w proszku 1,5 łyżki, był słodki dla mnie)
  • 3 łyżki serka wiejskiego
  • kilka kropel aromatu wieloowocowego (klik)
  1. Zmieszać w kubeczku składniki na polewę, odstawić na bok.
  2. Patelnię przetrzeć olejem, rozgrzać na średnim gazie.
  3. Jajko zmieszać ze skrobią (nie ubijać, nie roztrzepywać mocno).
  4. Dodać barwnik i słodzik, wymieszać.
  5. Dodać serek wiejski i aromat.
  6. Przelać masę na patelnię, zmniejszyć gaz do minimum.
  7. Grudki serka rozłożyć równomiernie po patelni.
  8. Prażyć kilka minut z obu stron (z drugiej strony krócej).
  9. Naleśnik złożyć wg. gustu - zwinąć w rulon z polewą w środku lub polać złożony w trójkąt.

3 komentarze:

  1. Jaka to bedzie skrobia jesli nie mam budyniu smietankowego, kukurydziana plus aromat?

    OdpowiedzUsuń
  2. Ziemniaczana :)
    Budynie to ziemniaczana a puddingi to kukurydziana.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wszystko fajnie, tylko naleśniki nie chcą się "zbić" i dać przewrócić na drugą stronę.
    Robię maleńkie jakby racuszki, a nie mogę ich przewrócić, bo się sypią.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)
Zapraszam również na czat :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...