ZNAJDŹ PRZEPIS

piątek, 1 lutego 2013

Zupa Krem na Ostro - Dieta Dukana

Ostatnio jadam wyłącznie zupy krem, niesamowicie sycą i zmiksowanie zupełnie zmienia smak.
Jeśli nie przepadacie za super ostrym jedzeniem, dodajcie mniej pieprzu lub wyjmijcie połowę przed miksowaniem.
  • 650ml wody
  • 1-2 ćwiartki kurczaka (lub udka) oczyszczone ze skóry i umyte
  • 8 kulek ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka gorczycy białej
  • 1 łyżeczka pieprzu kolorowego (w ziarnach)
  • 1,5 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1,5 łyżeczki papryki ostrej
  • przyprawa warzywna do zup w proszku lub kostki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • duży kawałek korzenia selera
  • pietruszka
  • pół cebuli
  • 1 marchew
  • ogórki ze słoika (zetrzeć na tarce o dużych oczkach)
  1. Nalać wody do garnka.
  2. Dodać mięso i wszystkie przyprawy.
  3. Gotować 20 minut na maleńkim gazie (od zagotowania wody).
  4. Warzywa oczyścić i pokroić w równą kostkę (prócz ogórków).
  5. Dodać do mięsa (po 20 minutach).
  6. Gotować 15 minut.
  7. Zdjąć z gazu, wyjąc kulki ziela angielskiego.
  8. Wyjąć mięso, oskubać, dodać do zupy (użyłam tylko 1 udka, resztę można zjeść na zimno).
  9. Całość zmiksować blenderem na gładko.
  10. Przelać zupę do talerzy, posypać ogórkiem.
*Do zupy można dodać koncentrat pomidorowy lub zabielić jogurtem/serkiem wiejskim.

8 komentarzy:

  1. chodzi o ogórki kiszone? Bo ze słoika mogą być różne, ale do konserwowych w occie dodaje się cukier, więc chyba się nie naddają :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mogą być, chodzi o to, że tam, gdzie napisałam ze słoika to do wyboru, a tam gdzie konkretne mają być, to jest napisane konkretnie, że kiszone :)
    Dukan głównie miał na myśli korniszone ogórki (nie wiem czemu, może u nich nie kiszą?).

    OdpowiedzUsuń
  3. fakt, nie kiszą :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam chciałam się dowiedzieć skąd wiesz tak wszystko o diecie dukana i skąd te wszystkie przepisy

    OdpowiedzUsuń
  5. Skąd wiem? z jego książek, doświadczenia, własnej wiedzy :) zresztą przez tyle czasu wiele się mozna nauczyć, dieta wciąż się zmienia, już od ponad 30 lat :) wiele rzeczy doszło nowych, co nie jest opisane w książkach, więc trzeba być choć po trochu na bieżąco z wywiadami czy innymi waznymi newsami :)
    A przepisy? jak to skąd - z głowy :) mojej własnej :) bo skąd indziej :)

    OdpowiedzUsuń
  6. chciałam bardzo podziękować za kawał świetnej roboty, który robisz...wielkie brawa...czy mogę polecać twój blog na forum?

    OdpowiedzUsuń
  7. anrobek2,
    dziękuję :) a polecać możesz jak najbardziej :) przyda się to wielu osobom :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)
Zapraszam również na czat :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...