Danie typowo obiadowe - puree jak ziemniaczane, ale z lekkim sosem mocno grzybowym, sadzone jajko pasuje tu idealnie.
Mam nadzieję, ze dobrze opisałam poszczególne etapy, bo w jednym czasie używane są 3 palniki, choć nie jest to problematyczne, bo nic nie mieszamy :)
- 0,5 szklanki połamanych suszonych grzybów
- 1 bardzo duża pietruszka
- 1 mała cebula
- 0,5 kostki grzybowej
- 0,5 łyżeczki oleju (dukan zezwala na 1 łyżeczkę, ale tyle nie jest potrzebne)
- 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
- przyprawy: pieprz czarny, natka pietruszki, opcjonalnie dodatkowe przyprawy.
- jako dodatek: jajko sadzone
- Grzyby włożyć do małego garnka, zalać 1 szklanką wody.
- Odstawić do namoczenia na 2 godziny.
- Pietruszkę obrać i pokroić w równą kostkę.
- Cebulę posiekać drobno.
- Grzyby postawić na gaz pod przykryciem, po zagotowaniu dodać 0,5 kostki grzybowej i zmniejszyć gaz do minimum.
- Gotować 30 minut.
- W małym garnku zagotować 1 szklankę wody z odrobiną soli.
- Dodać pietruszkę, gdy woda znów zacznie wrzeć, zmniejszyć gaz do minimum.
- Gotować ok. 20 minut pod przykryciem, aż będzie bardzo miękka.
- Rozgrzać patelnię, dodać cebulę, nakryć pokrywą, gdy trochę zmięknie dolać oleju, smażyć bez przykrycia na maleńkim ogniu do mocnego zrumienienia.
- Cebulę podzielić na 2 części i pozostawić na patelni do ostudzenia.
- Gdy grzyby i pietruszka będą ugotowane - odlać wodę z pietruszki do grzybów, pietruszkę odstawić na bok.
- Skrobię rozmieszać z odrobiną wody.
- Część cebuli dodać do rozmieszanej skrobi, zagotować ponownie grzyby i wlać masę mieszając, aż zgęstnieje.
- Pietruszkę zmiksować blenderem, dodać resztę cebuli i przyprawy. Wymieszać dokładnie.
- Podawać puree z sosem oraz jajkiem sadzonym.
Czy mogę czymś zastąpić skrobię kukurydzianą? Myślisz, że placek wyjdzie jeśli jej w ogóle nie dodam? :)gdzie ją kupujesz? można ją dostać w zwykłych sklepach? Dziękuję za odp :)
OdpowiedzUsuńUps pomyłka, poprzedni komentarz miał być dodany pod Twoim najnowszym postem z plackiem z dżemem żurawinowym.
OdpowiedzUsuńW przepisie na dole napisałam, że można użyć puddingu który jest na kukurydzianej, ewentualnie jeśli nie masz lidla to możesz spróbować z budyniem :)
OdpowiedzUsuńNie wiem jakie masz sklepy, więc trudno powiedzieć gdzie kupisz skrobię kukurydzianą, u mnie jest w Leclerc, społem, stokrotce, delimie, i chyba tylko tam kupowałam, w innych sklepach typu biedronka nie ma na pewno, bo to małe sklepiki, ale może w realu też być?
Dziękuję Ci bardzo za odpowiedz :) zastanawiam się jeszcze co jest w tej skrobi, że można jej używać na diecie dukana... rzeczywiście jest mało kaloryczna? widziałam też, że używasz często skrobi ziemniaczanej, to jest to samo co mąka ziemniaczana??? A tak poza tym to cudowny ten Twoj blog, niesamowicie fajne przepisy :) gratuluję :)
OdpowiedzUsuń