Prosty placek na szybko, bez miksowania. Polecam ozdobić odrobiną polewy czekoladowej.
Placek jest niski, raczej wilgotny, zamiast dżemu można użyć tylko polewy lub dodać do masy jagody goji, żurawinę lub skórki z pomarańczy lub cytryny.
- 250g serka wiejskiego
- słodzik w proszku do smaku
- 3 łyżki otrębów (2o+1p)
- 1 łyżeczka kakao
- 1 łyżka skrobi (lub budyniu)
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ulubiony aromat
- dżem żurawinowy (klik)
- Piekarnik rozgrzać do 175*, tortownicę (max 21cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
- Składniki wymieszać w podanej kolejności.
- Przelać masę do tortownicy (można upiec również małe babeczki).
- Piec ok. 30 minut lub dłużej w zależności od piekarnika.
- Wyjąć placek z formy, ostudzić w wyłączonym i uchylonym piecu (bez formy i papieru).
- Przeciąć na pół, przełożyć dżemem, opcjonalnie ozdobić polewą.
fajny blog ;p obserwujemy ?
OdpowiedzUsuńgjenia.blogspot.com
zapraszam do obserwacji. ja już obserwuje ;)
Aniu, juz trzeci dzien jem Twoje ciasto z galaretka z ta tylko roznica, ze ja robie w keksowce - lepiej mi wyglada. Dziekuje i pozdrawiam !!
OdpowiedzUsuńFajny i szybki przepis ale mi w ogóle nie wyrosło. Zrobiłam w keksówce a po przekrojeniu było mocno wilgotne. Piekłam ok. 40 min.
OdpowiedzUsuńW opisie jest napisane, ze placek jest niski, wilgotny a w przepisie napisałam, że piecze się w małej tortownicy :)
Usuń