ZNAJDŹ PRZEPIS

poniedziałek, 4 lutego 2013

Sernik Mango Bez Skrobi - Dieta Dukana

Mokry, owocowy, równy i z ciekawym wnętrzem - kuleczkami serka, które uprzyjemniają jedzenie sernika. Sernik bez dodatku kakao doskonale nadaje się na fazę uderzeniową.
  • 500g twarogu sernikowego (mielony, do 4% tłuszczu)
  • 400g serka wiejskiego
  • słodzik w proszku (wyszedł średnio słodki, dałam 3,5 łyżki słodziku ze stevią, gdzie 1 łyżeczka słodziku to 3 łyżeczki cukry)
  • kilkanaście kropli aromatu mango (klik)
  • 4 jajka
  • polewa: 
  • kilka łyżek mleka w proszku
  • 1 łyżeczka kakao (zabronione w fazie uderzeniowej)
  • słodzik do smaku
  • odrobina wody
  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 175*
  2. Tortownicę z ruchomym dnem wyłożyć papierem do pieczenia.
  3. Składniki na sernik wymieszać (jajka dodać dopiero po ustaleniu słodkości i mocy aromatu). Nie ubijać ani nie miksować masy, by nie napowietrzyć jej.
  4. Przelać masę do tortownicy.
  5. Piec 1 godzinę i 20 minut.
  6. Wyjąć sernik, zwiększyć grzanie na 200*.
  7. Sernik ostudzić w formie do czasu nagrzania pieca.
  8. Włożyć ponownie na 20 minut.
  9. Zdjąć obręcz z tortownicy, odchylić lekko papier na boki, zsunąć sernik z metalowej podstawy bezpośrednio na kratkę (pozostawić papier).
  10. Pozostawić sernik na noc w minimalnie uchylonym piekarniku (w górną szczelinę włożyć drewnianą łyżkę).
  11. Rano, sernik zdjąć z papieru i przełożyć na talerz.
  12. Składniki polewy wymieszać na gęstą masę.
  13. Oblać sernik polewą, odstawić do lodówki.
*Jeśli sernik rano jest zbyt mokry, można umieścić go na ręczniku bawełnianym, by wchłonął wodę. Mój sernik na takim ręczniku (ręcznik na talerzyku był) leżakował w lodówce i nie był już wilgotny, a suchy i jak dla mnie nawet lepszy niż w wersji wilgotnej.

12 komentarzy:

  1. uważam, że to świetny sposób pieczenia sernika - tzn. bez ubijania piany z białek. Wtedy sernik się nie podnosi w czasie pieczenia i nie opada, jest równy. Ja piekę w "kąpieli wodnej" dla leniwych - pod blachę z ciastem wkładam blachę z wodą (na niższą półkę). Wtedy ciasto się nie rumieni na górze ani nie unosi i nie pęka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla mnie kąpiel wodna to dodatkowa robota i zazwyczaj nie ma pasujących blach :)
      Serniki puchną jak są bąbelki powietrza, myślę, że gdyby uderzyc blachą z masą kilka razy z w stół to by pomogło :)

      Usuń
  2. Zrobilam go, jeszcze wczoraj :D
    Dodalam aromat cytrynowy i śmietankowy. Wyszedł wspaniały. Dziekuje za przepis

    OdpowiedzUsuń
  3. No cóż ja również zrobiłam ale ciasto ma 1 cm wysokości i w żaden sposób nie przypomina sernika nawet w smaku. Piekłam bez termoobiegu, grzanie góra dół, temp 175, piekarnik nagrzany. Na początku mi nawet urósł, potem wybrzuszył się w jednym miejscu a potem po wyjęciu i ponownym włożeniu to zrobił się centymetrowy placek i tyle :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Malenka35,
      coś nie tak.. przecież sernik nie mógł "wyparować", ile masy było przed katastrofą? :)
      jaką blachę miałaś? jakie sery? jak mieszałaś?

      Usuń
    2. Serników nigdy nie piecze się z termoobiegiem, może dlatego tak opadł.

      Usuń
    3. Pisała, że bez termoobiegu. Reszty nie wiadomo..

      Usuń
  4. Witam. Upiekłam wczoraj, wyglądał super, ale... Jak odpięłam górę tortownicy to wypłynęła ogromna ilość wody - a właściwie serwatki. Robiłam z serka naturalnego President i wiejskiego light. Piekłam w piekarniku gazowym. W smaku ok, ale czy ta serwatka nie powinna zostać w serze?

    OdpowiedzUsuń
  5. Woda by odparowała :) mnie wylało się tyle co nakrętka, może papier za bardzo odsunęłaś?
    President jest bardziej uwodniony, może to niezbyt dobrze? a jak w konsystencji?
    Zapomniałam dopisać o ręczniku, ja swój przechowywałam w lodówce na bawełnianym ręczniku i świetnie obsechł sernik :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest dość zbity, a przez to sycący. A jakiego twarogu użyłaś? "Biedronkowego"?

      Usuń
    2. biedronkowego? nie, ja użyłam emilki (mielony, sernikowy) :) i wiejski z kauflandu :)

      Usuń
  6. Piekłam wczoraj ten sernik...wyszedł całkiem fajny. W smaku dobry ale nic nie pobije Twojego sernika śmietankowego. Jestem od niego uzależniona ! Ewa

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)
Zapraszam również na czat :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...