ZNAJDŹ PRZEPIS

niedziela, 10 lutego 2013

Placek Czekoladowy z Dżemem - Dieta Dukana

Prosty placek na szybko, bez miksowania. Polecam ozdobić odrobiną polewy czekoladowej. 
Placek jest niski, raczej wilgotny, zamiast dżemu można użyć tylko polewy lub dodać do masy jagody goji, żurawinę lub skórki z pomarańczy lub cytryny.
  • 250g serka wiejskiego
  • słodzik w proszku do smaku
  • 3 łyżki otrębów (2o+1p)
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżka skrobi (lub budyniu)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ulubiony aromat
  • dżem żurawinowy (klik)
  1. Piekarnik rozgrzać do 175*, tortownicę (max 21cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Składniki wymieszać w podanej kolejności.
  3. Przelać masę do tortownicy (można upiec również małe babeczki).
  4. Piec ok. 30 minut lub dłużej w zależności od piekarnika.
  5. Wyjąć placek z formy, ostudzić w wyłączonym i uchylonym piecu (bez formy i papieru).
  6. Przeciąć na pół, przełożyć dżemem, opcjonalnie ozdobić polewą.
*Zamiast skrobi i kakao można użyć pół puddingu czekoladowego z lidla albo budyniu czekoladowego bez cukru.

4 komentarze:

  1. fajny blog ;p obserwujemy ?
    gjenia.blogspot.com
    zapraszam do obserwacji. ja już obserwuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aniu, juz trzeci dzien jem Twoje ciasto z galaretka z ta tylko roznica, ze ja robie w keksowce - lepiej mi wyglada. Dziekuje i pozdrawiam !!

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny i szybki przepis ale mi w ogóle nie wyrosło. Zrobiłam w keksówce a po przekrojeniu było mocno wilgotne. Piekłam ok. 40 min.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W opisie jest napisane, ze placek jest niski, wilgotny a w przepisie napisałam, że piecze się w małej tortownicy :)

      Usuń

Dziękuję za komentarz :)
Zapraszam również na czat :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...