ZNAJDŹ PRZEPIS

czwartek, 14 czerwca 2012

Grochówka Sojowa - Dukan

Genialne! Obłędne! Totalnie grochówkowa, ale z soi :P
Idealnie grochówkowy smak podkreślony mocnym smakiem wędzonego boczku (fakt, w połowie zasługa kostek).
Gęstą, sycąca, wyrazista, powiedziałabym, że 'jak u mamy' :)
Opis może wydawać się długi, bo chcę szczegółowo napisać, ale wykonanie jest banalnie proste!
Ważne, by gotując nie mieć dużego gazu, ale malutki, tak, by nie gotowało się gwałtownie!
  • 1 szklanka suchego ziarna soi
  • 2 litry wody
  • 2 liście laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 2 ćwiartki kurczaka lub inne części
  • 1 duża marchew + 1 mała
  • 1 duża cebula
  • 50g krakowskiej suchej drobiowej (tj. gruby plaster)
  • 4 kostki bulionu na wędzonym boczku z Knorr (klik)
  • pieprz czarny
  • majeranek
  • 2 czubate łyżki skrobi ziemniaczanej
  1. Soje namoczyć dzień wcześniej (zalać 5-cioma szklankami wody, zostawić na noc w chłodnym miejscu, ale nie w lodówce).
  2. Pokroić marchew na większe kawałki (by można było łatwo wyjąć).
  3. Cebulę posiekać bardzo drobno.
  4. Krakowską suchą pokroić w małą kosteczkę.
  5. Zagotować 2 litry wody.
  6. Wrzucić opłukaną i namoczoną wcześniej soję na wrzącą wodę.
  7. Gotować 10 minut BEZ pokrywy!
  8. Po tym czasie nakryć, gotować kolejne 10 minut na małym ogniu.
  9. Dodać ćwiartki kurczaka oraz ziele i liście.
  10. Gotować 30 minut.
  11. Po tym czasie dodać marchew oraz 2 kostki.
  12. Gotować 20 minut.
  13. W międzyczasie na patelni rozpuścić na 1 łyżce wody 1 kostkę (pozostaje nam jeszcze 1 kostka), obsmażyć na niej mocno cebulę z krakowską suchą.
  14. Odstawić.
  15. Ugotowane produkty ostudzić lekko, wyjąć mięso oraz marchew (1/3 ostawiamy na bok, resztę pokroić w kostkę).
  16. Do wysokiego naczynia przełożyć połowę ziarna soi, 1/3 marchwi oraz tyle wody, by łatwo można było zblenderować na gładką pastę (robiłam w mikserze (kielichu) do koktajli, który musi mieć otwartą dziurkę na pokrywie, żeby ciśnienie go nie rozwaliło od gorąca). 
  17. Zmiksowaną masę wlewamy do garnka, dodajemy mięso (polecam oskubać z kości), marchew oraz ostatnią kostkę.
  18. Wrzucamy obsmażoną cebulę z wędliną.
  19. Stawiamy garnek na gaz.
  20. Doprawiamy pieprzem i majerankiem.
  21. Rozrabiamy skrobię z odrobiną wody.
  22. Wlewamy na gotującą zupę mieszając aż zgęstnieje i się zagotuje.

5 komentarzy:

  1. Brzmi pysznie, na pewno sobie zrobię. Tylko czy ta zupa jest na fazę z warzywkami, czy można ją stosować również w dni białkowe? Było nie było, soja to warzywo...

    OdpowiedzUsuń
  2. Niestety tylko na warzywka.
    Poza tym, grochówka bez marchewki to nie będzie to samo :P

    OdpowiedzUsuń
  3. właśnie zrobiłam,smak prawdziwej grochówki,pyszna to za mało powiedziane...

    OdpowiedzUsuń
  4. Kilka razy robiłam, ale jeszcze nie napisałam jaka jest pyszna. Prawdziwa grochówka. Raz tylko zblenderowałam całą zupę i tego nie polecam, bo wygląda jakby była zważona, trzeba wyjąć samą soję i ją zmiksować,czyli trzymać się przepisu. Dzisiaj włożyłam do zupy wędzone udko, dało to jej smak jeszcze bardziej prawdziwej grochówki. Wielkie dzięki za kolejny super przepis.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)
Zapraszam również na czat :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...