ZNAJDŹ PRZEPIS

środa, 6 czerwca 2012

Zupa Czosnkowa - Dukan


Nie jest antywampirza :) Brak wyziewów czosnkowych po zjedzeniu :)
Doskonałe połączenie smaków! Czosnku wydaje się dużo, lecz zupa jest raczej łagodna, myślę, że osoby uwielbiające czosnek powinny dać kilka ząbków więcej, ja uwielbiam więc następnym razem dam więcej.
  • 750ml wody
  • 1 liść laurowy 
  • 2 ziela angielskie
  • 175g selera (przed obraniem)
  • 1 kostka rosołowa
  • czosnek (dodałam 12 ząbków, polecam dodać więcej jeśli lubicie bardziej intensywne)
  • 200g serka wiejskiego
  • pieprz czarny
  • 2-3 ugotowane jajka
  1. Seler obrać, umyć, pokroić w drobną kostkę.
  2. Zgotować wodę z liściem laurowym i zielem angielskim.
  3. Na gotującą wodę wrzucić seler, kostkę rosołową. 
  4. Gotować średnio 10 minut, aż seler zmięknie. W międzyczasie obrać czosnek.
  5. Gdy seler będzie bardzo miękki, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
  6. Serek wiejski wymieszać z pieprzem czarnym, zahartować zupą (w miseczce zmieszać serek z małymi ilościami zupy).
  7. Wlać do garnka zahartowany wiejski, potrzymać na gazie do zagotowania (do pierwszych bąbelków).
  8. Wyłączyć gaz, dodać pokrojone na duże kawałki jajka. 
  9. Opcjonalnie ciut dosolić i doprawić pieprzem jeśli za mało.

7 komentarzy:

  1. Kosmicznie pyszna. Mnie wyszła lekko żółta. Smak po prostu powala!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak to miało być :) po prostu pysznie :D

    OdpowiedzUsuń
  3. pyyyyyszna! byłam leniwa i czosnek dałam obrany, dodałam serek i całość zblendowałam na gładko, jutro robię ponownie bo jeden litr to za mało :D i serek wiejski dałam zwykły nie odchudzony, myślę, że dzięki temu zupa zyskała na gładkości, bo jak robiłam inna zupkę z wiejskim odchudzonym to się nie rozpuścił do końca i zostały jakby "paprochy" na dnie. pozdrawiam - volare222 (logować mi się nie chce :D)

    OdpowiedzUsuń
  4. Obrany? aaa, w sensie, że miksowałaś, zamiast przez praskę.
    Serek wiejski ja mam zawsze 5% innych nie kupuję, bo biorę w kauflandzie 500g za 3,99 :) zresztą nabiał do 5% może być więc nie ma co szukać i przepłacać.
    No leń z ciebie totalny hehe :) ale to chyba tylko dzisiaj? :)
    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja przez przypadek trafiłam na Twojego bloga.. nie odchudzam się, nigdy na Dukanie nie byłam, ale Twoje ekspresowe zupki mnie zachwyciły... są rewelacyjne, szybko się robi a o niebo lepsze niż "kubki". Ja jestem maniakiem zup, dziś wypróbowałam czosnkową, nie do końca zgodną z dukanem, ale przepyszna wyszła, dzięki za pomysły. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy seler dodać jako natkę czy bulwę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bulwę :) "natka" selera, to seler naciowy, zawsze piszę, gdy używam naciowego "seler naciowy" a "seler", gdy używam korzenia :)

      Usuń

Dziękuję za komentarz :)
Zapraszam również na czat :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...