ZNAJDŹ PRZEPIS

sobota, 23 czerwca 2012

Pierś Kurczaka na Parze z Pieczarkami - Dukan

Na dniach BIAŁKOWYCH (P) - BEZ dodatku pieczarek i kapusty, aczkolwiek na liściu kapusty można parować.
Przygotowywanie potraw na parze oszczędza czas jak i zachowuje wszelkie kolory, witaminy i smak!
Mięsa na parze są soczyste, miękkie i nieporównywalne do innych sposobów,  a zwłaszcza zdrowsze!
Posiadam parownik bambusowy, który jak wspominałam już wcześniej - jest genialny i pięknie pachnie :)
  • pojedyncza pierś kurczaka (można zrobić więcej)
  • przyprawa do kurczaka (użyłam Delikat czerwony)
  • pieczarki 
  • 1-2 liście kapusty (użyłam włoskiej, choć nie przepadam za nią) 
  • opcjonalnie sos sojowy
  1. Mięso umyć, oczyścić.
  2. Nakłuć w kilku miejscach (NIE tłuc).
  3. Obsypać przyprawami i odstawić na noc lub najmniej kilka godzin (jeśli przyprawa jest bez soli, trzeba posolić mięso, bo będzie mdłe lub użyć sosu sojowego).
  4. Pieczarki oczyścić, pokroić na większe kawałki lub użyć całych, jeśli są drobne (moje były duże, więc przekroiłam na pół).
  5. Naczynie do parowania wyłożyć liśćmi kapusty, ułożyć na tym mięso i zasypać pieczarkami.
  6. W przypadku bambusowego parownika - do garnka nalać ok. 3 cm wody, zagotować i na gotującą położyć bambusowy koszyk z potrawą i pokrywą.
  7. Parować ok 25 minut (aż mięso zmięknie).
  8. Po parowaniu (już a talerzu) opcjonalnie skopić sosem sojowym.
  9. Warzyw się nie soli.

9 komentarzy:

  1. brzmi cudnie, a czym zastapic cudowny parownik? :D

    Daria

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam pytanie - nie odnośnie tego przepisu a ogólnie. Czy mleko zagęszczone niesłodzone zagotowane jak takie w puszcze zgesnie się na masę( taka do wafli) ??
    Bo nigdzie w puszcze nie widziałam takiego mleka tyłki w kartonikach, a kartonika zagotować sie nie da...
    Bo jak by się dało to można fajnie urozmaicić masę do ciast:D

    AGA

    OdpowiedzUsuń
  3. W poprzednim przepisie na pierś kurczaka na parze pisałam, że można tetrę na garnek zamontować :)
    Podobno są jakieś torebki lub woreczki do gotowania na parze?

    OdpowiedzUsuń
  4. Aga,
    niestety nie, ponieważ to co w masie się dzieje, to przez cukier - karmelizuje się on.
    My nie możemy z cukrem, a laktozy za mało jest, by coś zdziałać.
    Można nad tym pomyśleć i pokombinować, ale ani czasu nie mam teraz (obrona w piątek), ani kasy na mleko, żeby testować.. więc musi to poczekać trochę :(

    OdpowiedzUsuń
  5. Hejka! kiedyś kupiłam w Lidlu garnek do gotowania na parze. Wydatek ok.60zł lub więcej-dokładnie nie pamiętam, ale naprawdę warto, bo to zakup na lata. Jestem bardzo zadowolona:-)
    Pozdrawiam
    Mariola
    Aga,co do mleka, niestety nie można gotować, bo ono będzie karmelem, tak jak pisze Ania. To w puszkach niesłodzone po ugotowaniu to ulepek!

    OdpowiedzUsuń
  6. Mariola,
    a co znaczy 'ulepek' :) ciekawe określenie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Hej! Ulepek, to określenie cosik baaardzo słodkiego:-))
    Buziaki
    Mariola

    OdpowiedzUsuń
  8. Tak mnie zachęciłaś że zamówiłam z allegro taki sam parownik :D Ciekawa jestem jak się sprawdzi ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)
Zapraszam również na czat :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...