Przygotowanie takiej rybki to kilka chwil.
- 1 mały filet z ryby np. mintaj lub dorsz
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej
- 1-2 łyżki przyprawy do ryb np Apettita lub Prymat
- dodatkowo np. chilli, pieprz czarny
- Jeśli ryba jest mrożona, należy rozmrozić ją na sitku przez noc i odsączyć dokładnie z wody. Mokra, zmrożona ryba puści wodę, która spowoduje odpadnięcie panierki.
- Skrobię i przyprawy zmieszać.
- Rozgrzać patelnię, uprzednio przetarty oliwą.
- Rybę pokroić w paski lub obtoczyć całą w panierce. Prażyć z obu stron przez kilka minut, aż mięso straci przezroczystość.
fajna ta panierka do chrupania.
OdpowiedzUsuńjak usmażyć rybę bez oleju ? przecieram patelnię teflonową ale jak smażę rybę to patelnia zaraz zaczyna śmierdzieć i dymieć. :( panierka przystaje tak, że trzeba ją skrobać. Masz na to jakąś radę?
OdpowiedzUsuńZa duży płomień?
OdpowiedzUsuńno właśnie nie. Wkurzyłam się ostatnio i dodałam olej parafinowy (wiem, że nie można go smażyć) ale dalej śmierdziało. Ostatecznie musiałam dodać zwykły olej ;/ bo inaczej ryba była by do wyrzucenia. Na zwykłym oleju smażyła się super.
OdpowiedzUsuńMoże twoja patelnia jest jakas dziwna?
OdpowiedzUsuńA inne jedzenie jak na niej robisz?
Nie mam pojęcia jak pichcisz, więc nie wiem co powiedzieć..
Różnego rodzaju placki, naleśniki, piersi z kurczaka nie przypalają się. Tylko ryba. Nie wiem.
OdpowiedzUsuńBo ryba jest mokra i paruje z niej woda
OdpowiedzUsuńPYSZNA! użyłam innych przypraw, ale była przepyszna :)
OdpowiedzUsuńZazwyczaj piszę Wam, że przyprawy to kwestia indywidualna :) osobiście jadam bardzo ostro, ale raczej nie piszę w przepisach, żebyście używali tak szaleńczo chilli itp ostrych przypraw jak ja :)
OdpowiedzUsuńAle są przepisy, w których muszą być koniecznie dane przyprawy :)
Fajnie, że smakuje :) i że sobie dobrałaś smaczek :D
Wypróbowałam - pycha :) Wielkie dzięki za bloga :) Ewa
OdpowiedzUsuńHej, super zadzialala jako panierka krokietowa, nadzialam nalesniki kapusta I grzybami, w panierke, na patelnie I juz byly pycha krokietki!!akurat na swieta;) dzieki za przepisy ;) andz
OdpowiedzUsuńO, fajnie :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam :D
można czymś zastąpic skrobię kukurydzianą? nie mogę jej nigdzie dostac
OdpowiedzUsuńTak jakby nie da się zastąpić, może z ziemniaczaną by wyszło, ale nie jestem pewna, czy nie za ciężka będzie.
OdpowiedzUsuńA jakie masz sklepy? ja skrobię kukurydzianą widziałam w Leclerc, Delimie, Społem, Stokrotce, Bomi (ale bomi już chyba nie ma), czasem w małych sklepikach można dostać.
Moja kosztuje średnio 6zł za 400g.
bardzo dobra jest tez Ryba sw.piotra a robi sie ja tak dowolna ryba ja lubie dorsza optaczam w skrobi kukurydzianej podsmazam nastepnie kroje 3 pory spazam 3 pomidory kroje je w kostke a pore w talarki tylko nie za grube musim udusuc ta pore do miekkosci znalazlam smietane 7%dodaje do jogurtu i wlewam go do farszu goracym farszem obkladam rybe podaje na goraco polecam
OdpowiedzUsuńdziś zrobiłam wyszła wyśmienita :D kilka kropli oliwy wacikiem i rybka chrupiąca dodatkowo mozna przyciskać aby cala skrobia się uprażyła :P
OdpowiedzUsuńa czy na skrobi, którą kupujesz jest napisane "skrobia kukurydziana" czy "maka kukurydziana"? bo spotkałam się z różnymi opiniami o tym która z nich można stosować
OdpowiedzUsuńSkrobia :) bo mąka kukurydziana to inny produkt. Skrobia jest z torebek skrobiowych a mąka z ziaren kukurydzy. Skrobia jest biała a mąka żółta.
UsuńWydaje mi sie, że różne opinie wynikają ze zwykłej niewiedzy, choćby z tego czym skrobia a czym mąka jest. W dodatku w jednej ze starszych książek dukana w jednym przepisie napisane było mąka (a powinna być skrobia w tłumaczeniu) więc to też zaważyło na tym co w sieci można znaleźć. W każdym razie wszelkie skrobie tak, a mąki nie. Wyjątkiem jest ziemniaczana skrobia, która jedynie handlowo nazywana jest zamiennie skrobia/mąka, ale jest to ten sam produkt.
Może można tą rybę w piekarniku upiec skoro na patelni mrożona ryba może przywrzeć do patelni bez tłuszczu? Wyjdzie w piekarniku na ruszcie?
UsuńNa jeden filet rozgrzewac piec? Kontakt panierki z patelnia a goracym powietrzem to nie to samo :)
UsuńDlaczego założenie, że przywrze do patelni?
Nie, nie na jeden filet- jednym to nawet najeść się nie można- na min. 3 filety...założenie , że przywrze do patelni z tąd, że już ktoś pod tymprzepisem napisał w komentarzu, że mu ryba nie wyszła na patelni-sama mu odpisywałaś, że ma dziwną patelnie...
OdpowiedzUsuńWyrwane z kontekstu :P ryba nie wyszła bo była mrożona. A ja piszę o niemrożonej lub o odmrożeniu.
Usuń