ZNAJDŹ PRZEPIS

czwartek, 8 września 2011

Kluski z Cebulą i Wędliną - Dukan

Długo zastanawiałam się nad umieszczeniem tego przepisu bo jest jednym słowem dziwny :) na ciepło miałam mieszane uczucia, ale gdy zrobiły się kluchy zimnawe, totalnie smak zmieniły :) 
Zabawnie, że na zimno smakowało o niebo lepiej :)
  • 250g twarogu z biedronki Zielona łąka
  • 1 cebula (nieduża)
  • 1-2 plastry wędliny
  • przyprawy: 
  • 1 płaska łyżeczka soli cebulowej
  • 1-2 łyżeczki kurkumy
  • 2 szczypty chilli
  • pieprz czarny
  • 1 łyżeczka natki pietruszki
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej 
  • maggi do polania
Cebulę posiekać drobno razem z wędliną, udusić do miękkości na odrobinie wody, pod przykrywką.
Twaróg odcisnąć z wody ręcznikiem. Dodać sól czosnkową i wymieszać.
Dodać ostudzoną cebulę z wędliną. Mieszać i dodawać przyprawy.
Na koniec dodać skrobię, wymieszać dokładnie.
Nastawić garnek z wodą. formować średnie kulki, które lekko spłaszczyć i palcem zrobić na środku dołek lub formować dowolnie. Wrzucać na wrzątek, zamieszać, gdy woda zacznie znów bąbelkować zmniejszyć gaz na mały i gotować ok 1,5 minuty.

11 komentarzy:

  1. Ciekawa bylam tych klusek, zrobilam je ale w wersji okrojonej tj.bez wedlinki, cebuli, sam ser tym razem taki domowo robiony z maslanki, wiec gestszy niz te ktore kupuje w Lidlu,plus skrobia ziemniaczana, chyba sumarycznie ciut wiecej, bo sera musialam miec jakies 60dkg a dalam ok 3 lyzki. Wyszly mi fajne kluchy, wlasciwie smakujace jak slaskie, smaku sera ja nie wyczuwam, sa spoiste, mniam. Takich kluch do miesa w sosie na diecie mi brakowalo. Bez zadnych jaj, bialej, tylko przyprawy, nast razem musze mocniej ciasto posolic. Daja sie toczyc z rekach, choc ser nieco sie klepi do palcow, jak sie probuje zrobic dziurke ;-0

    OdpowiedzUsuń
  2. No te dziurki to tak żeby ładnie wyglądało :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Hehehe no ja wiem, krecilam je i lekko splaszczalam, tez ladne wyszly ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyszły piękne, natomiast mi smakowały lepiej na ciepło niż na zimno:) coś mi tak serem białym dawały hehe-nie wiedzieć dlaczego:))))

    OdpowiedzUsuń
  5. A widzisz.. mnie na zimno smakują :)
    Ale wiadomo, że nie każdy lubi to co ja.. gdyby tak było, byłoby to co najmniej dziwne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. swistaczek-68@tlen.pl14 marca 2012 20:58

    Witam...
    właśnie gotuję wodę na Twoje kluseczki. Nie mam wątpliwości że będą pyszne. Twoje przepisy pozwalają mi przetrwać dietę Dukana i jak dla mnie są mistrzostwem świata. Serdecznie pozdrawiam i dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
  7. I jak?
    cieszy mnie twoje pozytywne podejście :)

    OdpowiedzUsuń
  8. skrobii ziemniaczanej?

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak widać :P
    Czyżby dziwne? Czy jeszcze nie wiesz, że można ziemniaczaną i kukurydzianą skrobię na dukanie?

    OdpowiedzUsuń
  10. Wszedzie piszą ze tylko skrobię kukurydzianą...:/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ano nie piszą wszędzie :)
      Sprawdź skan wywiadu na moim blogu :)
      Kwestia skrobi była rozstrzygnięta lata temu, ale internet pamięta dawne czasy a nie jest na bieżąco :)
      Można kukurydzianą jak i ziemniaczaną :)

      Usuń

Dziękuję za komentarz :)
Zapraszam również na czat :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...