ZNAJDŹ PRZEPIS

poniedziałek, 26 września 2011

Ryba w Panierce - Dukan

Nie widać na zdjęciach super panierki, która dobrze uprażona, będzie lekko chrupać :) 
Przygotowanie takiej rybki to kilka chwil.
  • 1 mały filet z ryby np. mintaj lub dorsz
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • 1-2 łyżki przyprawy do ryb np Apettita lub Prymat
  • dodatkowo np. chilli, pieprz czarny
  1. Jeśli ryba jest mrożona, należy rozmrozić ją na sitku przez noc i odsączyć dokładnie z wody. Mokra, zmrożona ryba puści wodę, która spowoduje odpadnięcie panierki. 
  2. Skrobię i przyprawy zmieszać. 
  3. Rozgrzać patelnię, uprzednio przetarty oliwą. 
  4. Rybę pokroić w paski lub obtoczyć całą w panierce. Prażyć z obu stron przez kilka minut, aż mięso straci przezroczystość.

22 komentarze:

  1. fajna ta panierka do chrupania.

    OdpowiedzUsuń
  2. jak usmażyć rybę bez oleju ? przecieram patelnię teflonową ale jak smażę rybę to patelnia zaraz zaczyna śmierdzieć i dymieć. :( panierka przystaje tak, że trzeba ją skrobać. Masz na to jakąś radę?

    OdpowiedzUsuń
  3. no właśnie nie. Wkurzyłam się ostatnio i dodałam olej parafinowy (wiem, że nie można go smażyć) ale dalej śmierdziało. Ostatecznie musiałam dodać zwykły olej ;/ bo inaczej ryba była by do wyrzucenia. Na zwykłym oleju smażyła się super.

    OdpowiedzUsuń
  4. Może twoja patelnia jest jakas dziwna?
    A inne jedzenie jak na niej robisz?
    Nie mam pojęcia jak pichcisz, więc nie wiem co powiedzieć..

    OdpowiedzUsuń
  5. Różnego rodzaju placki, naleśniki, piersi z kurczaka nie przypalają się. Tylko ryba. Nie wiem.

    OdpowiedzUsuń
  6. PYSZNA! użyłam innych przypraw, ale była przepyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zazwyczaj piszę Wam, że przyprawy to kwestia indywidualna :) osobiście jadam bardzo ostro, ale raczej nie piszę w przepisach, żebyście używali tak szaleńczo chilli itp ostrych przypraw jak ja :)
    Ale są przepisy, w których muszą być koniecznie dane przyprawy :)
    Fajnie, że smakuje :) i że sobie dobrałaś smaczek :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Wypróbowałam - pycha :) Wielkie dzięki za bloga :) Ewa

    OdpowiedzUsuń
  9. Hej, super zadzialala jako panierka krokietowa, nadzialam nalesniki kapusta I grzybami, w panierke, na patelnie I juz byly pycha krokietki!!akurat na swieta;) dzieki za przepisy ;) andz

    OdpowiedzUsuń
  10. można czymś zastąpic skrobię kukurydzianą? nie mogę jej nigdzie dostac

    OdpowiedzUsuń
  11. Tak jakby nie da się zastąpić, może z ziemniaczaną by wyszło, ale nie jestem pewna, czy nie za ciężka będzie.
    A jakie masz sklepy? ja skrobię kukurydzianą widziałam w Leclerc, Delimie, Społem, Stokrotce, Bomi (ale bomi już chyba nie ma), czasem w małych sklepikach można dostać.
    Moja kosztuje średnio 6zł za 400g.

    OdpowiedzUsuń
  12. bardzo dobra jest tez Ryba sw.piotra a robi sie ja tak dowolna ryba ja lubie dorsza optaczam w skrobi kukurydzianej podsmazam nastepnie kroje 3 pory spazam 3 pomidory kroje je w kostke a pore w talarki tylko nie za grube musim udusuc ta pore do miekkosci znalazlam smietane 7%dodaje do jogurtu i wlewam go do farszu goracym farszem obkladam rybe podaje na goraco polecam

    OdpowiedzUsuń
  13. dziś zrobiłam wyszła wyśmienita :D kilka kropli oliwy wacikiem i rybka chrupiąca dodatkowo mozna przyciskać aby cala skrobia się uprażyła :P

    OdpowiedzUsuń
  14. a czy na skrobi, którą kupujesz jest napisane "skrobia kukurydziana" czy "maka kukurydziana"? bo spotkałam się z różnymi opiniami o tym która z nich można stosować

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skrobia :) bo mąka kukurydziana to inny produkt. Skrobia jest z torebek skrobiowych a mąka z ziaren kukurydzy. Skrobia jest biała a mąka żółta.
      Wydaje mi sie, że różne opinie wynikają ze zwykłej niewiedzy, choćby z tego czym skrobia a czym mąka jest. W dodatku w jednej ze starszych książek dukana w jednym przepisie napisane było mąka (a powinna być skrobia w tłumaczeniu) więc to też zaważyło na tym co w sieci można znaleźć. W każdym razie wszelkie skrobie tak, a mąki nie. Wyjątkiem jest ziemniaczana skrobia, która jedynie handlowo nazywana jest zamiennie skrobia/mąka, ale jest to ten sam produkt.

      Usuń
    2. Może można tą rybę w piekarniku upiec skoro na patelni mrożona ryba może przywrzeć do patelni bez tłuszczu? Wyjdzie w piekarniku na ruszcie?

      Usuń
    3. Na jeden filet rozgrzewac piec? Kontakt panierki z patelnia a goracym powietrzem to nie to samo :)
      Dlaczego założenie, że przywrze do patelni?

      Usuń
  15. Nie, nie na jeden filet- jednym to nawet najeść się nie można- na min. 3 filety...założenie , że przywrze do patelni z tąd, że już ktoś pod tymprzepisem napisał w komentarzu, że mu ryba nie wyszła na patelni-sama mu odpisywałaś, że ma dziwną patelnie...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyrwane z kontekstu :P ryba nie wyszła bo była mrożona. A ja piszę o niemrożonej lub o odmrożeniu.

      Usuń

Dziękuję za komentarz :)
Zapraszam również na czat :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...