ZNAJDŹ PRZEPIS

piątek, 23 września 2011

Chipsy z Pasternaku - Dukan

Pasternak warto postarać się zdobyć lub posadzić na działce, ponieważ w formie chipsów smakuje jak chipsy ziemniaczane :D
  • pasternak
  • sól lub dodatkowe przyprawy
Piekarnik rozgrzać do 180* Blachę lekko natłuścić lub wyłożyć papierem (Dukan zezwala na sporadyczne smarowanie formy, zwłaszcza, że warzywa potrzebują choć odrobiny tłuszczów, żeby rozpuściły się w nich witaminy)
Pasternak pokroić bardzo cienko w poprzek włókien - w plasterki, nigdy w paski, bo nie da rady tego pogryźć :P 
Posolić.
Piec do mocnego zrumienienia średnio 30 minut.

7 komentarzy:

  1. pasternak to jeszcze niedawno w biedronie widziałam, trzeba będzie odwiedzić i poszukac....

    OdpowiedzUsuń
  2. Najlepszy jest smażony :)
    Ale pieczony też dobry :)
    Byle cieniutko pokroić lub na tarce :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oooooo trzeba sprobowac,wyobraz sobie ze w anglii wszyscy go myla z pietruszka ktorej tak latwo nie idzie dostac a wlasnie pasternaku jest duzo ale juz sie nauczylam np na nim rosol robic :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bo pasternak słyszałam, że jest popularny w anglii, właśnie bardziej niż pietrucha :)
    Pietruchy nie cierpię, ale pasternak uwielbiam :)
    choć w tym roku nie wyrósł :(

    OdpowiedzUsuń
  5. poszłam do sklepu po pasternak i... sprzedawczynie patrzyły na mnie z politowaniem i pytały: na co mie to! a co ich to... chce to niech mówią czy mają czy nie! aż w końcu w jednym z warzywnych Pani mi mówi po cichu że to co sprzedają wcale nie jest pietruszką tylko właśnie pasternakiem! wzięłam jeden długi i gruby z radościa na próbę. plastry cienko ciachane spłonęły (brąz...) a te grubsze pozostały nadal mokrawe w środku :( smak jak dla mnie pietruchowy, szalu nie ma szoda bo tęsknię za czipsami :(

    OdpowiedzUsuń
  6. Oj to chyba jednak nie miałaś pasternaku? bo on nie smakuje jak pietruszka :) może mieć delikatny posmak, ale nie smak :) Pasternak jest delikatny w smaku :D
    Szkoda, że tak szybko się zniechęciłaś, bo gdybyś pokroiła w średniej grubości plastry na pewno by się udało :) choć zastanawiam się czy nie miałaś za mocno nagrzanego pieca? bo tego spalić się prawie nie da :)
    Mnie bardzo smakuje, właśnie jak chipsy dietetyczne hehe :D
    pozdrawiam i mam nadzieję, że jednak się przekonasz :)

    OdpowiedzUsuń
  7. świetny pomysł na cos do pochrupania :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)
Zapraszam również na czat :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...