ZNAJDŹ PRZEPIS

środa, 10 sierpnia 2011

Racuchy czekoladowo-jabłkowe - Dukan

Z połowy porcji pierwszego przepisu na racuchy :)
  • 250g twarogu
  • 2 jajka
  • 1 łyżka budyniu czekoladowego (lub mieszanka skrobi ziemniaczanej i kakao)
  • słodzik (ja daję ok 14 tabl)
  • 1/3 łyżeczki sody (bez czubka)
  • aromat jabłkowy (klik) (1-2 szczypty)
  1. Wszystkie składniki zmieszać dokładnie, odstawić na kilka chwil. 
  2. Rozgrzać patelnię na dużym palniku, ale maleńki gaz, nakładać masę trzymając łyżkę w pionie, rączką do góry, tak, by masa była czubata i nie rozpłaszczać. 
  3. Nakryć pokrywą i smażyć aż dół się zetnie i lekko wierzch. Smażyć w obu stron.

22 komentarze:

  1. przykro pisać - ale to chyba pierwszy przepis z twojego zbioru który mi kompletnie nie wyszedł. Wszystko się rozlało i nie zcięło na patelni a miał to być słodki czekoladowy dodatke do dzisiejszej urodzinowej kolacji... szkoda...
    resztę masy wrzuciłam do piekarnika z odrobiną otrębów - zobaczymy czy coś z yego wyjdzie...
    ach... jaka szkoda, bo tak pięknie na twoim zdjeciu wygladają...

    OdpowiedzUsuń
  2. ojej, tzn, że masz mocną sodę i ona rozpuściła ci wszystko, musisz dać wtedy mniej i zupełnie płasko.. może spróbuj 1/4 łyżeczki sody?

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak Ty te racuchy smazyłaś, że Ci wyszły takie idealnie okrąglutkie?

    Swoją droga polecam racuchy z budyniem cytrynowym i odrobiną soku z cytryny. Są mega:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nakładam je tak, że masa spływa z łyżki, która jest w pozycji pionowej prawie..
    zresztą zawsze mi takie wychodzą :) Chyba, że rozsmaruję je podłużnie, gdy mam jeszcze miejsce na patelni z boku :)
    Z sokiem z cytryny jadłam swoje pierwsze :) i są naprawde rewelacyjne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Co widze te racuchy to mam sline po kolana,no wygladaja cudnie i chcac nie chcac musze kiedys wziasc sie za nie

    OdpowiedzUsuń
  6. No bierz, bierz :) proponuję tez klasyczne z pierwsze go przepisu na racuchy :D
    chociaż czekoladowe z jabłkowym aromatem są świetne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jeny te racuszki są rewelacyjne! U mnie bez aromatu jabłkowego ale ze smietankowym i budyń tez śmietankowy, wyszły BOSKIE!!!! Równie okrąglutkie i wspaniałe w smaku!:) Dzieki za świetny przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  8. No to zrobiłaś z połowy porcji z pierwszego mojego przepisu na racuchy ;)
    Fajnie, że smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zrobiłam je dzisiaj... PYSZNE

    OdpowiedzUsuń
  10. Zabierałam się do nich jak jeż do... ale cóż muszę przyznać, że nic mi tak WSPANIALE nie wyszło jak te placki!!! U mnie ciasto wyszło b.gęste. Robiłam je z serka typu klinek z mleczarni regionalnej - ale to taki prawdziwy ser nie nasączany wodą 150 gr, dodałam budyń bez cukru o zgrozo o smaku krówki - 1 łyżkę, oczywiście soda, 1 jajo i słodzik. Ciasto było trochę za gęste po odstawieniu więc dodałam serka granulowanego, pobełtałam, odczekałam i wyszło 5 wielkich placków. Przesmacznych:) A teraz pisząc to już wiem dlaczego tak gęste ciasto miałam - na taki gramaż sera za dużo trochę budyniu było.
    Dzięĸi Ci za uzmysłowienie, że soda rozpuszcza pięknie biały ser:)
    I wszystkiego NajNaj w Nowym Roku z Dukanem:) lub bez:) Jak kto woli!!!

    OdpowiedzUsuń
  11. Dziękuję wzjemnie :)
    Co do racuchów, to rzeczywiście za dużo budyniu jak na taką proporcję, ale może też dlatego, że suchutki twarożek miałaś?
    Dobry pomysł z dodaniem granulowanego :) też jest dobry do smażenia :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Witaj:D
    racuchy były przepyszne zrobiłam je dzisiaj na śniadanko...fakt troszeczke mi oklapły ale i tak NIEBO W GĘBIE:D

    OdpowiedzUsuń
  13. O matko i corko! Racuszki wyszly jak placuszki, ale nie istotne. Istotny jest smak! Dodalam aromatu jablkowego (jak mi sie jablka chcialo!...) i pochlonelam wszystko. Teraz ruszac sie nie moge z przejedzenia :P Zajefajny przepis Aniu x

    OdpowiedzUsuń
  14. Przepis jak przepis, ale aromat bomba :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Tak! Nie sadzilam, ze tak skutecznie moze nasladowac jablko :) A dopoki dieta nie zezwala na owoce, te aromaciki powinny zawitac na polce kazdego owocomaniaka :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ja mam praktycznie wszystkie smaki owocowe :D

    OdpowiedzUsuń
  17. No cóż, powtórzę się- NIEBOO!
    Z budyniem i aromatem toffi:)

    Ale muszę w takim razie zainwestować owocowe aromaty, bo nie wierzyłam w nie. Mam tylko bananana z owocowych:)

    Aniu, które najlepsze:)?

    Nenenka

    OdpowiedzUsuń
  18. Nenenka,
    aromaty każde sa dobre :) wszystko zalezy od upodobań i ulubionych smaków :)
    Ja koniecznie musze mieć banana, kokos, czekoladę i gruszkę :) zawsze je ze sobą noszę, bo to moje ulubione dodatki do wszystkiego :)
    reszta jest wiadomo używana do konkretnych celów :)
    Np landrynka jako polewa mleczna zawsze w połączeniu z truskawką :)
    Kawowy z mlekiem jako koktajl twarogowy czy inne zestawy smakowe mam :D
    Zawsze sobie coś dobierzesz :D

    OdpowiedzUsuń
  19. jedno pytanko z kad wziasc te aromaty>>?

    OdpowiedzUsuń
  20. Ano stąd, że na blogu jak wół napisane jest skąd :P
    Obrazek plus opis z prawej, gdzie kupuję aromaty - sklep wypiekarnia, wystarczy kliknąć w obrazek z różową muffiną.
    Zakładka Aromaty na górze strony.
    Prawie wszystkie przepisy z aromatami mają odnośniki bezpośrednio do aromatu na stronie.
    W tym przepisie jak widać aromat jabłkowy jest na żółto, tzn, jest to link :) trzeba po prostu kliknąć :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Rachuchy mega. Super przepis. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)
Zapraszam również na czat :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...