- kapusta słodka (mała główka lub pół dużej)
- 2-3 małe marchewki
- koncentrat pomidorowy
- kostki warzywne lub przyprawa do zup
- natka pietruszki, chilli, pieprz czarny (opcjonalne koper)
- Kapustę poszatkować, marchew pokroić.
- Zagotować wodę (pół dużego garnka), dodać warzywa i kostki do zupy. Gotować do miękkości.
- Doprawić koncentratem i przyprawami, zagotować.
Kapusta, skromne warzywko niedoceniane przez nas... Sama w sobie ma podobno właściwości odchudzające, więc jest wielce pożądana w diecie Dukana (dodatkowo patrz: dieta kapuściana). Zupkę wypróbowałam na sobie, rewelacyjny przepis. Chciałabym tu jeszcze dodać, że zupa wzmaga perystaltykę jelit, co w naszej diecie jest bardzo istotne, bo ze względu na dużą zawartość białka różnie z tym bywa i trzeba uciekać się do środków typu parafina... Zapewniam, że po tej zupce możecie o tego typu 'wspomagaczach' zapomnieć :-)
OdpowiedzUsuńMoże nie tyle odchudzające co oczyszczające, a jako niskokaloryczne warzywko nie powoduje nadwyżki energii.
UsuńUwielbiam kapustę(zwłaszcza kiszoną) bo jest tania i smaczna a z przecierem pomidorowym i marchwią smakuje genialnie.
Krótko mówiąc, same plusy:-)
UsuńZapomniałam jeszcze dodać, że jest uzależniająca! (Bo taka smaczna, że chętnie bym ją ciągle jadła :D)
Właśnie znowu się pichci nieśmiało... ;-)
Pozdrawiam!