ZNAJDŹ PRZEPIS

niedziela, 16 stycznia 2011

Hot Dog - Dieta Dukana

Białkowy Hot Dog gotowy w kilka minut. Na warzywnych dniach można dodać do niego sałatę lub pomidorka :) 
Hot Dog będzie równie pyszny z samym serkiem, ketchupem i parówką :)
  • przygotować bułki z opiekacza (klik) przepis podaję niżej:
  • 3 łyżki otrąb NIE mielonych (2o+1p)
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 1 jajko
  • 1 łyżka serka wiaderkowego, twarogu zwykłego lub homo (nigdy jogurt!)
  • sól i przyprawy (lub tylko sól)
  • plasterki sera żółtego domowego (klik) lub piórko (można nie dodawać)
  • serek np. emilki lub inny do smarowania
  • cebula prażona (klik) lub zwykła posiekana
  • wygotowane parówki
  • ketchup lub koncentrat
  1. Włączyć opiekacz. 
  2. W miseczce wymieszać składniki od otrębów do soli i przypraw :)
  3. Nakładać do mocno rozgrzanego opiekacza po łyżce masy na sam środek trójkątów.
  4. Piec kilka minut, nie otwierać jeśli czujemy opór!
  5. Jeśli opiekacz będzie mało rozgrzany, to mogą bułki przywrzeć. Jeśli mamy stary opiekacz najlepiej przetrzeć go oliwą/olejem lub wyłożyć papierem do pieczenia.
  6. Bułkę rozciąć w poziomie.
  7. Posmarować serkiem, nałożyć cebulkę i ser. 
  8. Położyć parówkę i polać ketchupem. 

9 komentarzy:

  1. Jakie parówki można jeść na Dukanie?, bo wszystko co spotykam w sklepie ma dodatek tłuszczu wieprzowego i 80% mięsa z indyka !Czekam na odpowiedź, będę bardzo wdzięczna.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mięso z indyka możesz przecież jeść, ono jest chude :) więc jeśli w składzie parówki jest indyk to dobrze :) Poszukaj ja kupuję drobinki drobinexu w Netto lub w Kauflandzie, bo tylko one mają brak dodatku wieprzowiny, jeszcze serdelki kurczęco-indycze tej samej firmy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ok mięso w składzie, ale nie uważasz że 80% to za mało, a parówki są najbardziej tłustym produktem, bo tam jest wszystko zmielone?

    OdpowiedzUsuń
  4. Trudno dostać coś wartościowego poniżej 80% mięsa.
    Wybieram tylko te, które mają wyłącznie mięso drobiowe i w czasie gotowanie nie puchną, ale są zwarte :)
    Parówki, jak parówki, jeśli nie mają tłuszczu i mięsa wieprzowego to mają prawie tyle tłuszczu co serki light :) poza tym np makrela jest strasznie tłusta, ale bogata w białko więc się to równoważy, a w parówkach jest tak samo, grunt to więcej białka nad tłuszczem :)
    Lubię parówki i zawsze mam je w zamrażarce mini paróweczki i jem po kilka ale nie więcej niż 50 gram, czyli 1 duża lub 4-5 mini paróweczek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja też bardzo lubię parówki, ale teraz raczej ich unikam. Fakt, dukając możemy wcinać kurczaka i indyka, ale bez skóry...a do parówek niestety mielą wszystko jak leci :( Ale bułeczka suuuuuuuper!!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. To zależy jakie parówki kupujesz :) ja kupuję dobre, takie które to mięso mają a nie są napchane śmieciami, bo czuć i widac różnicę :)
    Moja mama od zawsze pracuje w mięsnym więc potrafię rozpoznać dobrą parówkę od złej :)
    Zawsze można poszukac parówek/kiełbasek z fileta :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Polecam wam parówki z Lidla! firmy niestety nie pamiętam, ale kosztowały 1, 56 za cztery. W skłądzie tylko mięso indycze i z kurczaka! Byłam zaskoczona :)

    OdpowiedzUsuń
  8. O, nawet nie widziałam takich :) czysto kurczakowo indycze kupuję w Netto :) formy Drobinex :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja chyba w całej Warszawie nie mam tego sklepu ;D A te z Lidla są bardzo tanie wg. mnie.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)
Zapraszam również na czat :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...