Białkowy Hot Dog gotowy w kilka minut. Na warzywnych dniach można dodać do niego sałatę lub pomidorka :)
Hot Dog będzie równie pyszny z samym serkiem, ketchupem i parówką :)
- przygotować bułki z opiekacza (klik) przepis podaję niżej:
- 3 łyżki otrąb NIE mielonych (2o+1p)
- 1/4 łyżeczki sody
- 1 jajko
- 1 łyżka serka wiaderkowego, twarogu zwykłego lub homo (nigdy jogurt!)
- sól i przyprawy (lub tylko sól)
- plasterki sera żółtego domowego (klik) lub piórko (można nie dodawać)
- serek np. emilki lub inny do smarowania
- cebula prażona (klik) lub zwykła posiekana
- wygotowane parówki
- ketchup lub koncentrat
- Włączyć opiekacz.
- W miseczce wymieszać składniki od otrębów do soli i przypraw :)
- Nakładać do mocno rozgrzanego opiekacza po łyżce masy na sam środek trójkątów.
- Piec kilka minut, nie otwierać jeśli czujemy opór!
- Jeśli opiekacz będzie mało rozgrzany, to mogą bułki przywrzeć. Jeśli mamy stary opiekacz najlepiej przetrzeć go oliwą/olejem lub wyłożyć papierem do pieczenia.
- Bułkę rozciąć w poziomie.
- Posmarować serkiem, nałożyć cebulkę i ser.
- Położyć parówkę i polać ketchupem.
Jakie parówki można jeść na Dukanie?, bo wszystko co spotykam w sklepie ma dodatek tłuszczu wieprzowego i 80% mięsa z indyka !Czekam na odpowiedź, będę bardzo wdzięczna.
OdpowiedzUsuńMięso z indyka możesz przecież jeść, ono jest chude :) więc jeśli w składzie parówki jest indyk to dobrze :) Poszukaj ja kupuję drobinki drobinexu w Netto lub w Kauflandzie, bo tylko one mają brak dodatku wieprzowiny, jeszcze serdelki kurczęco-indycze tej samej firmy :)
OdpowiedzUsuńOk mięso w składzie, ale nie uważasz że 80% to za mało, a parówki są najbardziej tłustym produktem, bo tam jest wszystko zmielone?
OdpowiedzUsuńTrudno dostać coś wartościowego poniżej 80% mięsa.
OdpowiedzUsuńWybieram tylko te, które mają wyłącznie mięso drobiowe i w czasie gotowanie nie puchną, ale są zwarte :)
Parówki, jak parówki, jeśli nie mają tłuszczu i mięsa wieprzowego to mają prawie tyle tłuszczu co serki light :) poza tym np makrela jest strasznie tłusta, ale bogata w białko więc się to równoważy, a w parówkach jest tak samo, grunt to więcej białka nad tłuszczem :)
Lubię parówki i zawsze mam je w zamrażarce mini paróweczki i jem po kilka ale nie więcej niż 50 gram, czyli 1 duża lub 4-5 mini paróweczek :)
Ja też bardzo lubię parówki, ale teraz raczej ich unikam. Fakt, dukając możemy wcinać kurczaka i indyka, ale bez skóry...a do parówek niestety mielą wszystko jak leci :( Ale bułeczka suuuuuuuper!!!! :)
OdpowiedzUsuńTo zależy jakie parówki kupujesz :) ja kupuję dobre, takie które to mięso mają a nie są napchane śmieciami, bo czuć i widac różnicę :)
OdpowiedzUsuńMoja mama od zawsze pracuje w mięsnym więc potrafię rozpoznać dobrą parówkę od złej :)
Zawsze można poszukac parówek/kiełbasek z fileta :)
Polecam wam parówki z Lidla! firmy niestety nie pamiętam, ale kosztowały 1, 56 za cztery. W skłądzie tylko mięso indycze i z kurczaka! Byłam zaskoczona :)
OdpowiedzUsuńO, nawet nie widziałam takich :) czysto kurczakowo indycze kupuję w Netto :) formy Drobinex :D
OdpowiedzUsuńJa chyba w całej Warszawie nie mam tego sklepu ;D A te z Lidla są bardzo tanie wg. mnie.
OdpowiedzUsuń